Follow us:

Top

Centralna Istra je puna iznenađenja! Dok se vozite malim cesticama otkrit ćete brojna obiteljska gospodarstava ili čuda prirode kao jamu BaredineFeštinsko kraljevstvo. Mala slikovita mjesta svake godine imaju sve bogatiju ponudu sadržaja za turiste. Mi smo ovaj put posjetili ljubičasta i mirisna polja lavande u Istri.

OPG Pekica

Dok smo se vozili cestom kraj Svetvinčenta vidjeli smo skretanje za OPG Pekica. Malo prosurfali i shvatili da smo smješteni jako blizu prekrasnih polja lavande.

Lavanda je u punom cvatu krajem lipnja i početkom srpnja.

Najavili smo naš dolazak telefonski. Dočekao nas je spreman stol kao i razne domaće tjestenine sa ili bez mesa. Za desert domaća vruća štrudla s jabukama i sirom. Probali smo i domaći sok i kruh od lavande. Sve to sjedeći u dvorištu u blizini vrlo prijateljski nastrojene magarice kojoj su djeca stalno pravila društvo. Cijene su skroz prihvatljive, a domaćini vrlo ugodni.

Istrani (ili Istrijani, kako vam je draže) su nam se još jednom pokazali kao veliki domaćini, jako topli i ugodni. Zainteresirani za razgovor i voljni objašnjavati kada im se uputi pitanje o njihovom životu i radu.

A i imaju taj divni naglasak pa je sve to zajedno u okruženju divne prirode nezaboravno iskustvo…

Obilazak polja lavande u Istri

Polja lavande su od njihove kuće udaljena 15-tak minuta pješke. Mi smo do polja došli prateći domaćina autom vozeći po maloj neasfaltiranoj cesti.

Obilazak polja lavande je besplatan ako u OPG-u jedete. Ako želite samo obići polja lavande cijena je 20kn gdje uz obilazak dobijete i paketiće lavande i malo lavandino ulje za nositi kući.

Dok smo bili u OPG-u došli su gosti iz Njemačke. Domaćinima su u iznenađujuće debeloj knjizi “vodič kroz Istru na njemačkom jeziku” pokazali sliku polja lavande i da bi oni tamo išli.

Stigli smo pola sata prije zalaska sunca. Čim izađete iz auta kod polja lavande prvo ćete čuti zujanje bumbara i pčela, a onda će vas okružiti nevjerojatan miris lavande. Nevjerojatne su te boje, sunce nisko, njegove zrake miluju ljubičaste cvjetove.

U sredini polja stoji mali dobro očuvani kažun iz kojeg su, priča vlasnik, nedavno jedva istjerali jazavca koji se uselio. Kažuni su inače građeni od kamena, bez vezivnog materijala te su vrsta suhozida. Kad smo već kod takvog načina gradnje, jeste li čuli za Alberobello u Italiji?

Ako vas zanima možete sve čuti o dvije vrste lavande koje tamo uzgajaju i za što se koja vrsta koristi. I onda možete početi pravi photo session… Ako imate ideja možete stvoriti navjerojatne fotografije i divne uspomene.

Pazite se bumbara

Pazite da ni najmanje ne dodirnete nekog od bumbara. Ja sam u prolazu među grmovima lavande slučajno dodirnula nogom ženku bumbara. Iste me sekunde ubola i imala sam gadnu oteklinu i prilične bolove sljedeća dva dana. Bumbari vam neće ništa ako ih ne dodirnete.

U sam smiraj dana ovo je bilo nezaboravno iskustvo. Rastali smo se s domaćinom riječima “vidimo se sljedeće godine”…

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci