Follow us:

Top

Jeste li ikada poželjeli zakoračiti u pravu impresionističku sliku? To je zapravo moguće ako posjetite Cano Cristales u Kolumbiji, neobičnu rijeku prepunu živih boja. Mnogi ljudi kažu da je ovo najljepša rijeka na svijetu. Opisuju ju kao rijeku koja je pobjegla iz raja, što joj je donijelo svjetsku slavu.

Ova je rijeka većinu godine samo obična rijeka i treba ju posjetiti u točno određenom periodu.

Cano Cristales u Kolumbiji

Fotografija: Pedro Szekely, Flickr.com

Šarena rijeka u Kolumbiji

Boja rijeke Cano Cristales ovisi o godišnjem dobu i količini vode. U kišnoj sezoni je rijeka brza i duboka te biljke u njoj ne primaju dovoljnu količinu svjetla. U vrijeme suše nema dovoljno vode za njihov život. Stoga se veći dio godine Cano Cristales ne razlikuje od drugih rijeka. Bistra voda tada teče u brojnim brzacima i pada u većim i manjim slapovima preko kamenja prekrivenog tako običnom i dosadnom zelenom mahovinom.

Spektakl boja kreće u prijelaznom razdoblju između kišne i sušne sezone, kada je razina vode u rijeci upravo dovoljna da brojne vrste algi procvjetaju. Svi koji mogu u to će vrijeme doći svjedočiti pravoj eksploziji tisuća nijansi žute, crvene, zelene, plave i crne boje.

Spektakl boja traje nekoliko tjedana, od rujna do studenog.

Fotografija: Pedro Szekely, Flickr.com

Tekuća kolumbijska duga

Najljepša rijeka na svijetu duga je nešto manje od 100 kilometara i široka 20-tak metara. Smjestila se na planini Macarena (Nacionalni park Serrania de la Macarena). Najbliži grad je La Macarena do kojeg možete doći zrakoplovom u organizaciji brojnih kolumbijskih turističkih agencija. Iz grada se organizirano u turističkoj grupi kreće do rijeke.

Rijeka Cano Cristales u Kolumbiji

Fotografija: Pedro Szekely, Flickr.com

Rijeka Cano Cristales u Kolumbiji je na top listi odredišta svih zaljubljenika u čarobnu prirodu. Najživopisniji dio rijeke pet boja, nalazi se u divljini džungle i do njega ne vodi cesta. Avanturisti će naći svoj put pješke ili jašući na konju ili magarcu.

Slažete li se da je ovo jedna od najljepših rijeka na svijetu? Ima i naša Hrvatska nebrojene riječne adute. Tako smo jedan od najljepših prizora na rijeci Savi vidjeli u Lonjskom polju, na rijeci Ljutoj u Konavlima obišli smo stare kamene mlinove, na rijeci Korani su čarobna Plitvička jezera… Mogli bi do preksutra nabrajati, ali ostavljamo avanturu po rijekama Hrvatske za neki drugi put. 🙂

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem