Branje šparoga u Istri: tips&tricks nakon prve berbe
Ako želite obogatiti proljetni posjet Istri pravim autohtonim iskustvom, predlažemo odlazak u branje samoniklih šparoga! Nama je prvo u životu branje šparoga bilo vrlo zanimljivo iskustvo. Nismo unaprijed planirale ići u berbu, već nas je prilikom road tripa sjevernom Istrom u apartmanu na stolu dočekao snopić svježe ubranih šparoga. Vlasnica apartmana je bila voljna povesti nas u berbu sljedeće jutro, pa nam je i otkrila neke trikove bitne kod traženja šparoga.
Zašto biste šparoge brali sami? Dobar razlog je šetnja predivnim krajolikom zelene Istre, ali i mogućnost uživanja u ovoj delikatesi u kratkom roku od branja, dok su šparoge još čvrste i najukusnije. Jako su hranjive i dobre za vaše zdravlje, a uz to su niskokalorične. Također, kada se okušate u branju šparoga, možda će vam se cijena divljih primjeraka na tržnicama činiti opravdanom.

Lijevo je moj prvi ubrani snopić šparoga, a desnu je hrpicu u istom vremenu ubrala teta s iskustvom u traženju šparoga.
Gdje rastu divlje šparoge?
Divlje šparoge su majstorice kamuflaže. Sezona skupljanja divljih šparoga je od ožujka do kraja svibnja. Preporuka ih je brati što ranije, dok je okolna vegetacija manje zelena i niža. Ljubičaste šparoge je nešto lakše primjetiti nego zelene, no možda s vremenom i iskustvom ta razlika nestane – molim iskusnije šparogare da potvrde ili opovrgnu moju teoriju.

Vidite li šparoge u šipražju?
Gdje smijete brati šparoge?
Iako sam mislila da je uočiti šparogu najteži dio zadatka, zapravo je veći izazov pronaći mjesto gdje ih smijete legalno brati. Hrvatske šume su zabranile branje šparoga u državnim šumama, ali je moguće zatražiti besplatnu godišnju dozvolu za branje. Uz dozvolu vlasnika dozvoljeno ih je brati na privatnim terenima. Ako niste lokalac, sigurno od lokalaca možete dobiti preporuku gdje ih početi tražiti.
Šparoge rastu na rubovima šume i u poljima. Osim Istre, može ih se pronaći u priobalju i na otocima. Naznaka da možete krenuti u ozbiljniju potragu za mladim izdancima, je prisutnost šparožja, bodljikavog zelenog bilja. Upravo se zbog ovog bilja bitno dobro opremiti.

Šparoge pripadaju porodici ljiljana.
Što obući za branje šparoga?
Vlasnica apartmana me srećom dobro opremila, obzirom da nisam imala adekvatnu obuću ni rukavice, a šparožje je jako bodljikavo. U šumi je lako pokupiti krpelja pa duge hlače treba staviti u čarape. Bez obzira na vrućinu, potrebno je obući majicu dugih rukava i na sve dodati najbolji modni detalj – gumene ili planinarske čizme. Postoji i mogućnost susreta s poskokom, a kako bi ju izbjegli u šparoge treba ići u veljači ili ožujku. U travnju i svibnju je bolje ići ranije ujutro ili u predvečerje, dok nema jakog sunca. U hladovini su šparoge lakše uočljive.
Legenda kaže da sakupljač šparoga mora pojesti sirovi vršak prve šparoge koju ubere na početku sezone, jer će samo tako izbjeći zmijski ugriz u svim kasnijim pohodima. Ali obzirom na mišju groznicu, poslušati ovaj savjet bi mogao biti dvosjekli mač.

Berite šparoge u debljim rukavicama od ovih jednokratnih.
Kako prepoznati šparogu? Izoštirite vid i fokus!
Imate vrijeme i mjesto, znate prepoznati šparožje, dobro ste opremljeni i sada? Sakupljanje šparoga malo nalikuje igri Gdje je Jura? Ja sam skupljala šparoge pod vodstvom iskusnog oka i ruke. Iskusne oči ih vide iz daljine i snopić šparoga u njihovim rukama raste tempom koji može biti frustrirajući za početnike. Samo kažem. Moja strategija je bila da čučnem kraj grma šparožja i polako pogledom pregledavam stabljiku po stabljiku koja niče iz zemlje, u blizini korjenja šparožja. Često bi šparoge primjetila nakon što sam bila uvjerena da sam sve detaljno pregledala.
Šparoge su u sezoni mlade i mekane, a kida ih se 10-15 cm od vrha. Ako uberete drvenasti dio šparoge, možete ga iskoristiti za juhu ili temeljac.

Šparoge se zbog velike količine vitamina E smatra i afrodizijakom. Evo razloga da im svi, unatoč gorčini, date novu priliku.
Biljke slične divljim šparogama: Prepoznaj lažnog prijatelja!
U istom kraju sa šparogama raste biljka koja joj je vrlo slična. Izdanci su joj jestivi, korijen i plod nije, no zaštićena je i njezino branje nije dozvoljeno bez posebnih dozvola. Riječ je o biljci zvanoj blušt, bljušt ili kuka. Radi se o biljci puzavici koja se omotava oko grmlja, ima male listiće, a vrh joj je savijen (odatle naziv kuka). Nešto je mekša i gorča od šparoge.

Blušt
Kako pripremiti šparoge? U slast!
Prije konzumacije šparoge treba lagano isprati u vodi. Ukoliko su klonule, dobro ih je staviti u čašu hladne vode kako bi opet postale hrskave. Neoprane šparoge je najbolje čuvati do dva dana u hladnjaku na način da stabljike zamotamo u papir.
Nakon lijepog izleta u prirodu, imate ukusnu podlogu za iznimno brz doručak, ručak ili večeru. U Istri se najčešće pripravlja juha od šparoga, fritaja, s jajima utvrdo ili u kombinaciji sa svježom, domaćom tjesteninom. Naravno, moguće ih je koristiti i u umacima, pireima, rižotima, pitama, quichevima, a i kratko blanširane kao samostalan prilog jelu. Također, moguće ih je konzumirati i sirove tako da se ne morate brinuti jesu li dovoljno termički obrađene.