Follow us:

Top

U sjeveroistočnim vodama Belizea nalazi se nekoliko stotina otoka od kojih je najveći Ambergris Caye. Najpoznatija je turistička destinacija Belizea! Posjetiteljima nudi opuštenu atmosferu zahvaljujući nedostatku prometne gužve i velikih hotela.

Tko je za kokos na plaži? Ili za ronjenje u tirkiznim vodama Karipskog mora?

Sve to na otoku na kojem postoji samo nekoliko automobila. Ovdje ljudi šetaju, voze bicikl, auto za golf ili jure okolo u vodenom taksiju.

Belize je jedina država Centralne Amerike u kojoj je službeni jezik engleski. Uz engleski dio stanovnika govori i španjolski. Nekada je Belize bio poznat pod nazivom Britanski Honduras. Posebnost ove zemlje su njeni stanovnici koji i dalje njeguju brojne različite kulture svojih predaka.

Grad San Pedro u Belizeu

Jedini grad na otoku Ambergris Caye je San Pedro, koji je do nedavno bio malo ribarsko selo. Zamislite šetnju između malih živopisno obojanih drvenih kućica smještenih uz pješčane ulice…

San Pedro

Na otoku postoji nekoliko sela i odmarališta. U gradu San Pedro, kao i u njegovoj okolici, smjestili su se brojni hoteli. Tu su i brojni restorani s prilično visokim cijenama.

Do San Pedra možete doći za 75 minuta trajektom ili 20 minutnim letom avionom iz Belize Cityja.

Otok Ambergris Caye je u vrijeme Maya bio poluotok. Prije čak 1.500 godina Maye su prekinule njegovu kopnenu vezu s Meksikom.

Otok ima višestoljetnu ribarsku tradiciju. Kroz povijest su stanovnici otoka preživljavali zahvaljujući ribarstvu i trgovini kokosima. Danas većina prihoda dolazi od ekoturizma.

Belize je zemlja palmi i čarobnih zalazaka sunca. Prekrasne pješčane plaže njegovih otoka smještene su u blizini mangrovih šuma. Naša je preporuka da na plaži obavezno popijete rum u čaši sa suncobrančićem. 🙂

U Belizeu je sve popularnije turističko odredište otočić Caye Caulker. Na njemu vam neće trebati cipele!

Koraljni greben u Karipskom moru

Drugi najveći koraljni greben na svijetu leži u Karipskom moru istočno od otoka Ambergris Caye. Skoro dodiruje otok na njegovom sjevernom kraju. Na tom mjestu možete promatrati valove koji se lome na grebenu.

Zahvaljujući ovom grebenu grad San Pedro postao je centar ronjenja i vodenih sportova u cijeloj državi. Iz grada postoje organizirani brojni izleti na okolne otoke kao i do koraljnog grebena.

Velika plava rupa

Najpopularnije odredište ronioca u Belizeu je tako zvana “Velika plava rupa”.

The Great Blue Hole nalazi se u blizini otoka Ambergris Caye. Zanimljiva vapnenačka formacija ispod razine mora pravilnog je kružnog oblika i voda koja ju puni izgleda tamnije plava od okolne vode. Uistinu zanimljiv prirodni fenomen, zar ne?

  • Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
    Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi