Follow us:

Top

Baćinska jezera su skup jezera u neposrednoj blizi malog grada Ploča u dolini rijeke Neretve. Relativno su mala, no spadaju u jedne od najzanimljivijih pojava u hidrografiji krša. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog, a ona su redom: Voćuša, Trniševo, Podgora, Sladinac, Vranjak, Vitanj i Plitko jezero.

Površinom najveće je Voćuša, a najdublje Trniševo. Slatkovodno je jezero, no ima pojedinih dijelova koji se izravno povezuju s morem. Na području Klokun kod Plitkog jezera se nalazi izvor koji pitkom vodom opskrbljuje grad Ploče i okolicu.

Jezera su kripotodepresijska, što znači da im je razina iznad razine mora, a imaju i tri mala otočića i dva tunela. Ova mala, ali vrlo značajna jezera imaju i prirodnu vrijednost jer su dom velikog broja zaštićenih, a čak i endemskih vrsta biljaka i životinja. Prosječno su za tri stupnja toplija od mora, a pogodna su kako za kupanje, tako i za vožnju lađom ili surfanje.

Fotografija: Stefano Merli, flickr.com

Što sve možete raditi tamo?

Ako ste fan bicikliranja, staza od 15 km koja povezuje svih 7 jezera zadovoljit će vaše apetite. Stand Up Paddle ture osiguravaju jedinstveno iskustvo u prirodi, uživanje u biljnom i životinjskom svijetu i odmor u dolini Neretve.

Stanovnici Baćine i okolnih mjesta sve više su počeli uviđati potencijal jezera kao i drugih prirodnih bogatstava svog kraja. Krenuli su turistima pružati unikatno iskustvo boravka u prirodi, okruženi jezerima, a u blizini mora. Domaća atmosfera, vrhunska hrana i pravi riblji specijaliteti dočekat će vas u restoranima u okolici. Ako ste pak za još aktivniji vid odmora, planina Biokovo je također u blizini. Imate mogućnost spajanja mora, planine i odmora u samo jednom dolasku.

Naslovna fotografija: Ultraview Admin, flickr.com

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom