Follow us:

Top

Idemo u obilazak Alhambre, mjesta iz kojeg su vladali brojni maurski kraljevi. Prekrasna tvrđava se smjestila kao kruna na brežuljku iznad Granade.

Postoji jako malo podataka o gradnji, troškovima gradnje, i životu koji se za vrijeme dinastije Nasrid odvijao unutar njenih zidina.

Šetnja Alhambrom s Maurima

Granada je grad u španjolskoj pokrajini Andaluziji. Smjestila se na brežuljcima u podnožju Sierra Nevade, na sat vremena vožnje od obale Sredozemnog mora. Ovdje je bilo posljednje uporište islamske vlasti u Španjolskoj, i središte kalifata sve do 1492. godine, kada su je osvojili katolički redovnici. Velika i jaka dinastija Nasrid posljednja je maurska dinastija koja je vladala Španjolskom.

Alhambra je najočuvanija i najslavnija islamska srednjovjekovna palača.

Građena je u 13. i 14. stoljeću. Gledana iz grada izgleda kao golema tvrđava svijetlih zidova od pečene crvene opeke.

Ime joj potječe od arapskog naziva i znači Crveni dvorac.

Lavlje dvorište u Alhambri

Ideja kod gradnje Alhambre je da ona predstavi raj na zemlji, gdje se iz građevina ulazi u prekrasna dvorišta. Danas se tu nalaze brojne palače koje su povezane prolazima, hodnicima ili dvorištima.

Najslavniji dio Alhambre je Lavlje dvorištePlatio de los Leones.

U sredini dvorišta je mramorna fontana okružena lavovima isklesanima od kamena. Od fontane na četiri strane svijeta odlaze kanali koji ulaze u prostorije palače. Okolo se nalazi čak 124 tanka stupa od mramora, bjelokosti i cedra.

Alhambra je podijeljena na tri osnovna dijela, tvrđavu Alcazabu, sagrađenu u vojne svrhe, medinu i palače.

Cijeli kompleks funkcionira kao pravi mali grad. Tu se nalaze i džamije, kupatila, odaje za sluge, štale, radionice i brojni drugi prostori.

Alcazaba

Muqarnas arhitektura

Palače su sagrađene od cigle, imaju mramorne stupove i podove.

Najljepši ukrasi se mogu vidjeti u stalaktit stropovima u predvorju sobe dviju sestara (Sala de las dos Hermanas).

Kršćanski tradicionalni stil gradnje

U posljednjoj fazi gradnje, kada su kršćani došli na vlast, sagrađena je palača za Karla V. i crkva svete Marije. Crkva je izgrađena na prethodnoj džamiji. Karlo V. je kao Sveti Rimski Car vladao Austrijom i Mađarskom, dok se u Španjolskoj kratko zadržavao.

Alhambra je nakon kršćanskog preuzimanja srećom ostala neoštećena. Kršćani su ju sačuvali kako bi simbolizirala slom islamskog kraljevstva.

Karlova palača

Vrtovi Alhambre

Zamislite šetnju vrtovima u kojima su se odmarali kraljevi…

Ovdje ćete naći brojna stabala mirte i naranče, cvijeće i razno zelenilo. Tu su i brojne fontane, bazeni, jezerca i kanalići. Voda je tu da djeluje kao zrcalo i pridonosi osjećaju mira i prozračnosti.

Kako kupiti ulaznicu za Alhambru?

Alhambra je jedan od najposjećnijih kulturnih odredišta Europe. Svakodnevno ju okupiraju nebrojeni turisti. Zbog toga postoje ograničenja u broju turista koji se puštaju u palaču.

Kako vaš posjet Granadi ne bi prošao bez obilaska Alhambre, najbolje je ranije online rezervirati i kupiti kartu. Tada ćete dobiti vrijeme u koje trebate doći kako bi vas pustili u razgledanje.

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem