Follow us:

Top

Alhambra se smjestila kao kruna na brežuljku iznad Granade. Gledana iz grada izgleda kao golema tvrđava svijetlih zidova od pečene crvene opeke. Postoji jako malo podataka o samoj gradnji Alhambre, o troškovima gradnje, arhitektima ili životu koji se za vrijeme dinastije Nasrid odvijao unutar njenih zidina.

Krenite s nama u veličanstvenu palaču Alhambru, mjesto odakle su vladali brojni maurski kraljevi.

Šetnja Alhambrom s Maurima

Granada je grad u španjolskoj pokrajini Andaluziji. Smjestila se na brežuljcima u podnožju Sierra Nevade, na sat vremena vožnje od obale Sredozemnog mora. Bila je posljednje uporište islamske vlasti u Španjolskoj, i središte kalifata sve do 1492. godine, kada su je osvojili katolički redovnici. Velika i jaka dinastija Nasrid posljednja je maurska dinastija koja je vladala Španjolskom.

Alhambra je najočuvanija i najslavnija islamska srednjovjekovna palača. Građena je u 13. i 14. stoljeću. Ime joj potječe od arapskog naziva al-Qualat al Hambra što znači Crveni dvorac, prema boji cigli od kojih je prva utvrda bila sagrađena. Danas se tu nalaze brojne palače koje su povezane prolazima, hodnicima ili dvorištima.

Prvi sultan koji je preuzeo sjedište u Alhambri bio je Muhamed IV. Najveći sjaj palača je doživjela za vrijeme vladavine Muhameda V. koji je vladao u dva navrata u 14. stoljeću. Tada je izgrađena Lavlja palača (Dvorana Abecerraja) i Džamija s mirtinim dvorištem (Platio des Arrayanes).

Lavlje dvorište u Alhambri

Najslavniji dio Alhambre je Lavlje dvorištePlatio de los Leones.

U sredini dvorišta se nalazi mramorna fontana okružena lavovima isklesanima od kamena. Od fontane na četiri strane svijeta odlaze kanali koji ulaze u prostorije palače. One su obrubljene sa 124 tanka i elegantna stupa od mramora, bjelokosti i cedra. Na zidovima se nalaze popularne obojane pločice azulejosi.

Alhambra je podijeljena na tri osnovna dijela, tvrđavu Alcazabu, sagrađenu u vojne svrhe, Medinu i palače.

Cijeli kompleks funkcionira kao pravi mali grad. Tu se nalaze i džamije, kupatila, odaje za sluge, štale, radionice i brojni drugi prostori.

Alcazaba

Muqarnas arhitektura

Palače su sagrađene od cigle, imaju mramorne stupove i podove.

Zidovi i štokovi su ukrašeni pomoću umetnutog drveta, keramike i štukature. Radovi u štukaturi predstavljaju biljne motive i razne natpise. Najljepši se mogu vidjeti u muquarna stalaktit stropovima u predvorju sobe dviju sestara (Sala de las dos Hermanas).

Kršćanski tradicionalni stil gradnje

U posljednjoj fazi gradnje, kada su kršćani došli na vlast, sagrađena je palača za Karla V. i crkva svete Marije. Crkva je izgrađena na prethodnoj džamiji. Karlo V. je kao Sveti Rimski Car vladao Austrijom i Mađarskom, dok se u Španjolskoj kratko zadržavao.

Jasno se vidi razlika između prilično sumorno dekorirane ozbiljne i tradicionalne Karlove palače i elegantnih maurskih palača. Srećom, Alhambra je nakon kršćanskog preuzimanja ostala neoštećena. Kršćani su ju sačuvali kako bi simbolizirala slom islamskog kraljevstva.

Karlova palača

Vrtovi Alhambre

Zamislite šetnju vrtovima u kojima su se odmarali muslimanski kraljevi.

Oduzimaju dah zbog velike količine zelenila, posebno stabala mirte i naranča, velike količine cvijeća i brojnih fontana, bazena i kanalića. Voda djeluje kao zrcalo i pridonosi osjećaju mira i prozračnosti.

Kako kupiti ulaznicu za Alhambru?

Alhambra je jedan od najposjećnijih kulturnih odredišta Europe. Svakodnevno ju okupiraju nebrojeni turisti. Zbog toga postoje ograničenja u broju turista koji se puštaju u palaču.

Kako vaš posjet Granadi ne bi prošao bez obilaska Alhambre, najbolje je ranije online rezervirati i kupiti kartu. Tada ćete dobiti vrijeme u koje trebate doći kako bi vas pustili u razgledanje.

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci