Follow us:

Top

Svaki dio svijeta ima svoje uzročnike bolesti na koje se ljudi koji tamo žive s vremenom prilagode i postaju otporniji na njih. Prilikom posjete jednoj afričkoj zemlji uspjela sam uhvatiti crijevnu virozu, unatoč mojoj struci i tome što sam poduzela sve mjere zaštite koje sam znala.

Zbog toga sam odlučila navesti neke korisne putne savjete kojih bi se trebali držati prilikom putovanja, kako ne bi nekoliko dana bili vezani u svojoj hotelskoj sobi.

Crijevne zarazne bolesti se prenose prljavim rukama ili predmetima i zaraženom ili onečišćenom hranom ili pićem. Znači bilo kojim načinom kojim uspijete progutati uzročnika zaraze. Kako bi smanjili mogućnost zaraze držite se sljedećih načela.

 • Prije putovanja opskrbite se s nekoliko paketića vlažnih maramica za pranje ruku ili gelom ili tekućinom za suho pranje ruku. Ponesite i nešto wc papira ili maramice za intimnu njegu. Bila sam neugodno iznenađena kada sam na dvodnevnom safariju Afrikom shvatila da ni jedan kafić u koji smo stali nije imao ni toaletni papir, ni sapun za pranje ruku, a neki čak nisu imali ni umivaonik.
 • Često perite ruke. Ruke bi bilo poželjno prati prije i nakon jela, prije pripreme hrane, nakon obavljenog toaleta, povremeno prilikom boravka u napučenim turističkim odredištima. Uzročnici zaraza mogu neko vrijeme preživjeti na onečišćenim predmetima.
 • Koristite kupovnu vodu. Brojne zemlje na svijetu nemaju pitku vodu koja teče iz slavine. Lokalni stanovnici možda i piju vodu, ali oni su na takvu vodu otporni. Mi turisti nismo! Dakle vodu ne bi trebali piti iz slavine čak ni u hotelu.
 • Izbjegavajte u kafićima tražiti led. Led u kafićima sigurno nije napravljen od kupovne vode, već od vode iz slavine.
 • Pripazite gdje kupujete hranu i u kakvim je higijenskim uvjetima pripremljena. Hrana koja se prodaje na štandu i stoji izložena suncu i muhama sigurno nije najsretniji ručak. Hoteli uglavnom nude sigurnu i turistima prilagođenu hranu.

Prilikom konzumacije svježeg voća i povrća poželjno ga je oguliti i naravno dobro oprati flaširanom vodom. Ne možete znati tko je i kakvim rukama ranije dirao to voće ili povrće, kako je i gdje bilo skladišteno, kao ni u kakvim je uvjetima uzgojeno. Povrće je potrebno skuhati i tek tada konzumirati. Voće ili povrće koje nije moguće temeljito oprati nemojte jesti.

Nadam se da ćete uz ova načela uspjeti izbjeći zarazu i moći u potpunosti uživati u ljepotama vaše egzotične destinacije!

 • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
 • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
 • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
  Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci