Follow us:

Top

Otputujte s nama vremeplovom u stari Prag! Tri velike dinastije oblikovale su prošlost glavnog grada Češke, a njihov utjecaj osjeti se i danas. Gdje god da krenete, grad odiše mističnošću, a svaka ulica priča svoju priču. Istražili smo što posjetiti u jednom danu u Pragu.

Jeste li znali da je Prag za vrijeme Drugog svjetskog rata ostao gotovo netaknut?

Po rijeci Vltavi voze brojni turistički brodovi. Možete se provozati i unajmljenom pedalinom.

Glavno odredište turista: Karlov most

Karlov most (Karluv Most) u Pragu prelazi rijeku Vltavu i povezuje Stari grad s Malom Stranom. Gradnja mosta završena je 1400. godine. Ovaj svjetski poznati most, čije je prvo ime bilo Kameni most, ukrašen je nizom od 30 kipova postavljenih oko 1700. godine. Neki su od originalnih kipova smješteni u muzeje, a na mostu zamijenjeni kopijama.

Jedan od najpoznatijih kipova na mostu je kip svetog Ivana Nepomuka, koji je zaštitnik Češke i grada Praga. Običaj je da se ovaj spomenik dodirne i zaželi želja.

Karlov most je jedan od najljepših mostova u Europi. Na njemu brojni slikari prodaju svoje slike. Najljepše su mi one gdje je Karlov most u magli, a po njemu šeta djevojka u crvenoj haljini i s crvenim kišobranom.

Karlov most u Pragu

Posjetite Praški dvorac

Dvorac u Pragu (Pražsky hrad) jedan je od najvećih dvoraca na svijetu! Nalazi se u četvrti Hradčani.

Dvorac je za turističke obilaske otvoren svaki dan od 9 do 18 sati, zimi od 9 do 16 sati. Na ulazu u kompleks dvorca (koji je besplatan) prolazite kroz detektor metala i pregled ručne prtljage. Vjerojatno ćete neko vrijeme čekati u redu, posebno ako dođete ujutro kada brojni autobusi dovoze turiste.

Smjena straže u dvorcu

Najljepši pogled na dvorac pruža se s Karlovog mosta i to noću, kada je dvorac prekrasno osvijetljen i ogleda se u Vltavi.

Pogled na Prag

Iz dvorca se pruža prekrasan pogled na velik dio Praga.

Ovaj dvorac sastoji se od mnogih građevina, koje su razni vladari gradili kroz povijest. Ulaz u pojedine građevine se naplaćuje.

Iz dvorca su od 9. stoljeća vladali brojni češki kraljevi. Danas je tu smjestio ured predsjednika Češke Republike.

Zanimljivost u Pragu: ulica alkemičara

Zlatna ulica (Zlata Ulicka) je poznata po malim kućicama iz 16. stoljeća koje izgledaju kao kućice za patuljke. Smjestila se na sjeveroistočnom dijelu kompleksa dvorca u Pragu. Ulaz u Zlatnu ulicu se naplaćuje.

Prema legendi ulica je dobila ime “zlatna” jer je u njoj živio alkemičar koji je želio pretvoriti metal u zlato.

U ovoj su ulici živjeli razni ljudi, od siromašnih, preko umjetnika, svećenika, pa čak i neke svjetski poznate osobe, kao što je Franz Kafka. On je živio na broju 22.

Zlatna ulica u Pragu

Posjetite katedralu svetog Vida

Gotička katedrala svetog Vida smjestila se u kompleksu praškog dvorca.

Možete besplatno prošetati po ulaznom dijelu katedrale, odakle se može dobro steći dojam o njenoj veličanstvenosti.

Katedrala u Pragu

Gradnja katedrale započela je u 13. stoljeću i uz brojne prekide u radu trajala sve do 20. stoljeća!

Ispred katedrale često možete vidjeti mladenke koje su se došle slikati. Kada smo mi posjetili katedralu ispred je bila mladenka koja se slikala, a dvije mladenke su sa svojim fotografima čekale red za slikanje.

Katedrala svetog Vida u Pragu

Istražite najljepši trg u Pragu

Starogradski trg smjestio se u centru Starog grada (Staroměstské náměstí). Na njemu se nalazi Gradska vijećnica s poznatim astronomskim satom, crkva svetog Nikole iz 17. stoljeća, turistički ured, kao i spomenik češkom reformatoru Janu Husu.

Jan Hus je na ovom trgu spaljen 1415. godine.

Prekrasni trg je središte Praga još od 10. stoljeća, kao i mjesto na kojem se sve do početka 20. stoljeća nalazila tržnica.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Praga je prekrasna crkva Týnský chrám s dva crna tornja. Gradnja crkve započela je u 14. stoljeću.

Starogradski trg u Pragu

Starogradski trg i crkva Tynsky chram

Obilazak Praga: Srednjovjekovni astronomski sat Orloj

Najstariji astronomski sat na svijetu koji i dalje radi postavljen je na južnom zidu stare Gradske vijećnice u Pragu. Sastoji se od tri dijela.

Astronomski dio prikazuje položaj sunca i mjeseca na nebu, kao i druge astronomske detalje. Najpoznatiji dio sata je takozvani Hod apostola, parada figura koje predstavljaju apostole. Na satu se nalazi i kalendar koji prikazuje mjesece u godini.

Sat se oglašava na svaki puni sat. Tada je ispod sata velika gužva jer turisti slikaju figure apostola u pokretu.

Astronomski sat Orloj

Kava na trgu Václavské náměstí

Prekrasano središte novog dijela Praga je trg Václavské náměstí. Ovaj veliki trg prepun je restorana, kafića, trgovina i hotela. Na trgu se nalaze zgrada Opere i Nacionalni muzej.

Centralno je mjesto brojnih zbivanja u Pragu, od koncerta do raznih javnih okupljanja i demonstracija.

Provucite se najužom ulicom u Pragu

Ako želite proći najužom ulicom u Pragu morate sačekati da se upali zeleno svjetlo na semaforu.

Ova uličica je više prolaz koji završava kod malog restorana. U nju se ulazi iz ulice Lužického semináře.

Najuža ulica u Pragu

Photosession kraj Lennonovog zida

Još od osamdesetih godina 20. stoljeća Lenonov zid u Pragu mjesto je na kojem se nalaze brojni grafiti i stihovi popularnih Beatlesa. Nakon pada komunizma ovaj je zid postao simbol ljubavi, mira, slobode govora i borbe protiv nasilja.

Zid je u vlasništvu Vitezova malteškog križa koji dozvoljavaju nastavak njegovog “oslikavanja”. Zid se smjestio na trgu Velkopřevorské náměstí.

Lennonov zid u Pragu

Popnite se na mini Eiffelov toranj!

Popularna turistička atrakcija Praga je toranj Petrinska rozhledna.

Čelični toranj visok 60 metara izgrađen je 1891. godine i nalikuje minijaturnom Eiffelovom tornju. Njega nismo posjetili, ali je na to-do listi kod sljedećeg putovanja u Prag!

Hrana u Pragu

Ovdje se od hrane većinom nudi meso, i to puno mesa. Razne vrste mesa poslužuju se s knedlama od kruha ili krumpira. I to na kariranim crveno bijelim stolnjacima.

Češka je poznata po brojnim vrstama piva, a cijene piva su jako povoljne. Ako šetajući gradom vidite grupe djevojaka ili mladića koji slave momačku ili djevojačku večer, velika je šansa da su to stranci koji su u Češku došli upravo zbog jeftinog provoda.

Hrana u Pragu

Pivo u Pragu

Glavni grad Češke zadnjih je godina sve poželjnije turističko odredište, a privlači sve željne proučavanja umjetnosti i kulture.

Ovdje nije teško zamisliti otmjene dame u krinolinama i gospodu kako u kočijama idu na bal…

Kako smo neplanirano i besplatno proveli dan u Pragu?

Letjeli smo iz Amsterdama preko Praga za Zagreb. Let iz Amsterdama je kasnio u polasku te smo zakasnili na avion u Pragu. U tom se slučaju trebate javiti na šalter za transfer let. Posao zaposlenika koji tamo radi je da vam nađe prvi sljedeći let, o trošku aviokuće vam sredi hotel, kao i prijevoz od aerodroma do hotela i nazad.

Nama je ponuđen let za Zagreb u 7 ujutro i smještaj u hotelu. Mi smo tražili da nam daju zadnji let u danu za Zagreb. Tako smo dobili besplatnu noć u super hotelu u centru Praga, doručak i cijeli jedan prekrasan sunčan dan za obilazak.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom