Follow us:

Top

Što vam prvo padne na pamet kad vam netko spomene Bruxelles? Neki bi mu dali ime “Politički glavni grad Europe”? Nama je draže ime “Grad piva, čokolade, vafla i pommes fritesa”! Kao i Brisel… Pogledajte naš odabir atrakcija koje svaki turist treba posjetiti u Bruxellesu?

Glavni trg

Centar Bruxellesa je pun malih uskih ulica popločanih kamenom. U jednom trenu ćete iz male ulice izaći na jedan od najljepših trgova na svijetu, Grote Markt ili La Grand Place. Sigurno ćete stati jer toliko je detalja za primjetiti. Nevjerojatno elegantan trg postoji od 11. stoljeća. Većina građevina koje danas vidimo su izgrađene u 17. stoljeću. Najpoznatija građevina na trgu je Gradska vijećnica iz 1402. godine.

Pridružite se brojnim ljudima koji sjede na podu trga i promatraju druge ljude i veličanstvene građevine sa raskošnim kamenim i zlatnim dekoracijama. Svi se slikaju.

Glavni trg u Briselu

U Bruxellesu je sjedište Europske Unije kao i sjedište belgijske kraljevske obitelji.

Mannekin Pis

Najpoznatiji, najstariji i najniži stanovnik Brisela je Mannekin Pis, 55 cm visok kip dječaka koji piški u fontanu. Od 17. je stoljeća ovaj kip voljeno dijete stanovnika grada. Možete ga vidjeti odjevenog u različitu odjeću, ovisno o prigodi. Do sada je promjenio preko 1000 kostima! Prvi je kip ovdje stajao još u 14. stoljeću.

Ovdje je uvijek gužva pa pazite na dokumente i novac. Za mir i sigurnost se brinu prilično naoružani vojnici. Probajte ih ignorirati ako možete.

Nećete vjerovati, ali Mannekin Pis je do sada više puta ukraden.

Mannekin Pis u Briselu

Po jednoj je legendi ovo spomen hrabrom dječaku koji je sam spriječio neki veliki sukob. Prema drugoj, kip je tu u čast sina nekog grofa, dječaka koji se upiškio za vrijeme neke važne državne procesije.

Kad već spominjem fontanu, tj. vodu… Jeste li znali da se u Bruxellesu nalazi jedan od najdubljih bazena na svijetu? Bazen naziva Nemo33 dubok je 35 metara!

Pomfri, vafli, pivo i čokolada

Da se vratimo na ono “Grad piva, čokolade, vafla i piva”… Ups, pommes fritesa. Evo vam par zanimljivosti.

U Bruxellesu možete kupiti više od 800 vrsta piva! Belgijanci nude piva u boci od 0,33l, ali piva im sadrže više alkohola od naših. Cijene su od 4 eura na više.

Belgijanci svoje poznate vafle poslužuju najčešće u slatkoj varijanti sa puno voća, šlaga i čokolade. Svatko si bira svoju kombinaciju. Kad smo kod slatkog, znate li da je međunarodni aerodrom u Briselu mjesto gdje se prodaje najviše čokolade na svijetu! Nije ni čudo jer preukusna belgijska čokolada je svjetski poznata.

Čuli ste za french fries, tj. pommes frites. E pa ovo french nije točno jer slasni su krumpirići stvoreni u Bruxellesu! Kao dokaz tome možete posjetiti Muzej pommes fritesa u ovom gradu.

U Bruxellesu postoji nevjerojatno puno restorana raznih vrsta, praktički na svakom koraku i skoro svaki od njih prodaje pommes frites. Možete ga kupiti i na brojnim štandovima po gradu i to u jako puno varijanti i s jako puno raznih umaka.

Hop-On Hop-Off tura

Ako se u Bruxellesu kratko zadržavate najbolji način za upoznati grad je hop-on, hop-off tura busom. Turistički autobusi s otkrivenim katom staju na čak 22 lokacije u gradu, a cijelo vrijeme u busu slušate o onome što gledate. Atomium je dosta dislociran od centra, a ako imate malo vremena ovo je dobar način da do njega dođete. Busevi voze kružno pa se možete vratiti na mjesto odakle ste krenuli.

Za obići glavne atrakcije Bruxellesa dovoljno vam je par dana.

Atomium

Poznata turistička atrakcija Bruxellesa je Atomium. Predstavlja molekulu željeza uvećanu 165 milijuna puta.

Aluminijsku strukturu visoku 102 metra dizajnirao je arhitekta André Waterkeyn 1958. godine. Ako želite ući u Atomium vjerojatno ćete malo duže čekati u redu.

Atomium u Bruxellesu

Mini Europa

Kad ste već kod Atomiuma, možete posjetiti Mini Europu, park u kojem zapravo posjetite cijelu Europu u par sati! Ako vam fali vaša zemlja potražite građevinu koja ju predstavlja.

Park je interaktivan, pritiskom na gumbe kraj građevina može aktivirati vulkan, pokrenuti autiće, gasiti požar iz vatrogasnog broda i slično. Oko građevina su poslagani mali ljudi u raznim aktivnostima. Super mjesto za posjetiti kad putujete s djecom!

Selfie u Mini Europi s Atomiumom u pozadini je neizbježan…

Mini Europa i Atomium u Briselu

Atomium u Briselu

Kraljevska palača

Ovo je radno mjesto belgijskog kralja. Svaki dan oko 14.30h možete promatrati ceremonijalnu smjenu straže. Palača se otvara javnosti svake godine na par tjedana od 21. srpnja.

Fun fact: Pročelje palače je 50% duže od pročelja Buckinghamske palače u Londonu. Nebitan podatak, al Belgijanci ga vole.

Kraljevska palača u Briselu

Notre-Dame du Sablon

Ima i Bruxelles svoj Notre Dame! Crkva iz 15. i 16. stoljeća smatra se za jednu od najljepših gotičkih crkvi u Belgiji. U njoj se nalaze uistinu čarobni vitraži.

Uz kapelu u crkvi se veže zanimljiva legenda. Jako pobožnoj ženi Beatrijs Soetkens se 1338. godine ukazala Djevica Marija i rekla joj da treba ukrasti kip Marije iz Antwerpena i donijeti ga u ovu crkvu. Žena je vođena čudnovatim događajima uspjela izvršiti nalog, i to brodom. Od tada je Marija zaštitnica ove crkve, a ovaj se kip svake godine nosi u procesiji kroz grad.

Ova je procesija prerasla u veliki događaj na razini grada, pod nazivom Ommegang.

Fotografija: Nigel Swales, flickr

Politički centar Europe

Oko 27% stanovnika Bruxellesa nisu belgijski državljani! Ovdje ima čak 40.000 zaposlenika Europske Unije i 4.000 zaposlenika NATO-a. U Belgiji su čak tri jezika službena, i to francuski, nizozemski i njemački.

Palača pravde (Palais de Justice) jedna je od najimpresivnijih građevina u Bruxellesu i jedna od najvećih građevina izgrađenih u 19. stoljeću. Nikom nije lako kad mu sude, a posebno na ovom mjestu…

Palača pravde u Briselu

Zanimljivost Brisela: Potraga za strip junacima

Stripovi su u Belgiji popularni, i to jako! Ovdje su rođeni brojni talentirani umjetnici koje su proslavili njihovi strip junaci. Bruxelles im odaje počast oslikanim muralima na brojnim mjestima u gradu. Danas ima više od 50 oslikanih zidova po gradu.

Dignite glavu dok hodate, gledajte zidove kuća i probajte pronaći što više junaka iz raznih stripova. Za prave zaljubljenike u stripove tu su i organizirane ture u kojima ćete vidjeti brojne murale.

Stripovi na zidovima Brisela

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom