Follow us:

Top

Na što ćete prvo pomisliti kada vam netko spomene Afriku? Sigurno na piramide i sfinge u Egiptu, jahanje na devama po vrelom saharskom pijesku, žirafe i lavove koje gledate iz svog sigurnog džipa na nekom safariju. Možda ćete se sjetiti i planine Kilimandžaro, izbora za miss u Sun Cityju ili veličanstvene flore i faune Madagaskara… Mi smo se ovaj put odlučili za istraživanje egzotičnih afričkih otoka!

Afrika krije brojne manje i veće otoke. Otoke fascinantne povijesti, jedinstvenog divljeg životinjskog svijeta i nevjerojatno lijepih plaža. Odabrali smo njih 10!

Otok Sao Tome

Otok São Tomé smjestio se uz zapadnu obalu centralne Afrike. Otok stvoren za sve koji ne vole velike gužve zbog nebrojenih turista.

Svi posjetitelji mogu uživati u istraživanju malih uspavanih ribarskih sela ili se iskušati u otkrivanju prekrasnog podmorja u čistim vodama oko otoka. Na otoku São Tomé možete probati jednu od najboljih kava na svijetu ili posjetiti tvornicu čokolade.

Otok Sal

Sal je najpopularniji otok arhipelaga Cabo Verde (ili Cape Verde). U ovom arhipelagu koji se smjestio u sredini Atlanskog oceana, nalazi se deset otoka vulkanskog porijekla.

Ime otoka prevedeno s portugalskog znači sol, a poznat je po prekrasnim pješčanim plažama.

Glavni grad na otoku naziva se Santa Maria. U njemu možete uživati u morskim delicijama u nekom od brojnih restorana i zabavljati se u barovima dugo u noć.

Otok Mohéli ili Mwali

Ovaj slabo istraženi i slabo naseljeni otok je dom jedinog nacionalnog parka Comora, Mohéli Marine Parka.

Tko želi izbliza promotriti divovske morske kornjače ili zaplivati s njima, na pravom je mjestu!

Otok Nosy Be

Otok Nosy Be svake godine privuče tisuće turista iz svih dijelova svijeta! Zašto? Jer svi oni više od svega vole godišnji odmor provesti izležavajući se na bijelom pijesku uz prozirnu tirkiznu vodu.

Nalazi se na sjeverozapadu Madagaskara. Svake večeri možete uživati u morskim specijalitetima koje će vam poslužiti u restoranu dok su vam noge na pijesku.

Otok Djerba

Najveći otok sjeverne Afrike, Djerba, smjestio se u blizini južne obale Tunisa. Ovdje uz uživanje u radostima na moru možete iskusiti i miran i tih, stresa oslobođen seoski život.

Na otoku se još uvijek govori jezikom Berbera.

Otok Reunion

Otok koji od 1665. godine pripada Francuskoj ima populaciju od oko 800.000 stanovnika. Smjestio se istočno od Madagaskara i jugozapadno od Mauritiusa, koji mu je najbliži susjedni otok.

Reunion ima i svoj vlastiti vulkan, Piton des Neiges, koji leži 3.070 metara iznad razine more.

Piton des Neiges

Otok Lamu

Otok Lamu pripada Keniji. Glavni grad na otoku je jedan od najstarijih i najbolje sačuvanih Swahili naselja u istočnoj Africi. Stare građevine su rađene od koralja i mangrova.

Zanimljivo je da na ovom otoku nema cesta!

Mauritius

Otok brojnih kultura, Mauritius, smjestio se u Indijskom oceanu, istočno od Madagaskara i jugoistočno od Seychella.

Sve do 1598. godine je bio nenaseljen. Tada su ga otkrili i naselili Nizozemci. Zbog zahtjevnih klimatskih uvjeta Nizozemci su ga i napustili 1710. godine. Nakon toga su sreću na Mauritiusu iskušali Francuzi, pa Britanci…

Mauritius je bio jedini dom na svijetu za pticu dodo, koja je istrijebljena 80 godina nakon dolaska ljudi. Brojnim je naseljenicima ova ptica zbog svoje težine i nemogućnosti letenja bila vrlo lak plijen!

Zanzibar

Zanzibar je najveći i najnapučeniji otok arhipelaga Zanzibara, smješten uz obalu Tanzanije. Stoljećima je bio važno trgovačko središte i mjesto gdje su se miješale afrička, indijska i arapska kultura.

Glavna turistička atrakcija Zanzibara je grad Stone Town. Poznat je po bijelim koraljnim kućama, šarmantnim trgovinama, velikim tržnicama i džamijama.

Naravno, turisti hrle i na prekrasne pješčane plaže Zanzibara i u njegovo tirkizno more…

Otok Praslin

Drugi po veličini otok Sejšela (Seychella), Praslin, dom je za 6.500 starosjedioca.

Nekad davno otok je služio kao skrovište gusara i arapskih trgovaca, a sada je popularno turističko odredište prepuno hotela i odmarališta. Njegove bijele pješčane plaže kao što su Anse Lazio i Anse Georgette spadaju u najljepše plaže na svijetu.

Otok Praslin poznat je i po tropskim šumama s endemskim pticama kao što je Seychelles Bulbul. Na otoku možete vidjeti i prekrasne orhideje.

Kad već pričamo o otocima, znate li da indijanci na jezeru Titicaca prave umjetne plutajuće otoke? I da su oni prava turistička atrakcija!

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci