Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Upoznajmo grad Vikinga


Oslo, grad na fjordovima

Glavni grad Norveške prepun je boja! Oslo, grad Vikinga, oduševit će vas zelenim brdima i spektakularnim fjordovima. Uz to, Oslo se smatra za jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. Ali i jednim od najskupljih gradova na svijetu! Najbolje vrijeme za posjetiti Oslo je u proljeće i ljeto, između ožujka i kolovoza.

Bogata povijest Osla vidljiva je u svim dijelovima grada. Oslo svojim posjetiteljima nudi brojne znamenitosti i atrakcije, parkove i muzeje koje možete danima istraživati. No, kako je godišnji odmor uglavnom ograničenog trajanja odabrali smo znamenitosti koje bi svatko trebao posjetiti prilikom putovanja u Oslo

oslo_1_flickr

Fjordovi i otoci

Oslo leži na vrhu velikog fjorda i okružen je planinama i šumama. Zime u Oslu su duge i hladne. Kada se jednom pojavi sunce većina lokalaca uputit će se na fjordove ili otoke oko Osla. Široj okolici grada pripada oko 40 otoka. Do otoka se iz grada može lako doći nekim od mnogih trajekta. Otoci su omiljeno odmorište stanovnika Osla. Nude odmor od grada u idiličnoj prirodi, brojne rekreacijske centre kao i odlične fešte na plaži. Oslu pripada i 343 jezera, od kojih je najveće Maridalsvannet.

oslo_otok_1_flickr
Šarmantni otoci oko Osla

oslo_otok_2_flickr

Tvrđava i dvorac Akershus

Jedna od najvažnijih građevina u Norveškoj je srednjovjekovna tvrđava u kojoj možete pratiti norvešku povijest od 12. stoljeća do danas. Kompleks dvorca Akershus sastoji se od brojnih povijesnih građevina, muzeja i obrambenih dijelova. Gradnju je započeo kralj Haakon V. kako bi obranio Oslo od napadača. Jedno je vrijeme tvrđava korištena kao zatvor.

Ljeti su mogući organizirani turistički obilasci dvorca, kraljevskog mauzoleja, tamnica, podzemnih grobnica i tri muzeja koja se u kompleksu nalaze. Zemljište oko dvorca je popularno izletište s kojeg se pruža lijep pogled na fjordove i otoke oko Osla. Ljeti su ovdje organizirani mnogi koncerti i predstave na otvorenom.

akershus_3_flickr

akershus_2_flickr akershus_5_flickr

akershus_4_flickr

akershus_6_flickr
Da li je netko za kavu?

Aker Wharf

U blizini tvrđave i dvorca Akershus smjestio se Aker Wharf. Ovo staro brodogradilište prošlo je veliku transformaciju i pretvoreno je u uspješni komercijalni centar. Stari brodovi zamjenjeni su postmodernom arhitekturom. Nevjerovatne čelične i staklene strukture dižu se prema nebu i drže neke od najboljih gradskih restorana, trgovina, pubova i kina. Pravo mjesto za sve željne luksuza i blještavila!

aker_wharf_flickr

Ulica Karl Johans Gate

Glavna ulica u Oslu počinje kod glavnog kolodvora i jedno je od najživljih mjesta u gradu. U njoj su se smjestili brojni restorani, kafići, trgovine, kao i sveučilište, kazalište, parlament i kraljevska palača.

karl_johans_gate_1_flickr

karl_johans_gate_2_flickr

Park i muzej Vigeland

Mjesto u kojem je vrijeme stalo sigurno je park Vigeland (Vigelandsparken), poznat po svojim skulpturama. Smjestio se u sklopu većeg parka Frogner, koji je najveći park u Norveškoj.

Vigeland park jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Oslu. Ljeti su ovdje velike gužve. Rijeke turista dolaze pogledati skulpture poznatog norveškog kipara, Gustava Vigelanda. U parku se nalazi njegovih 212 brončanih i granitnih ljudkih figura u prirodnoj veličini. U muzeju se nalaze još mnogi od Vigelandovih radova. Ulaz u Vigeland park je besplatan.

vigeland_2_flickr

vigeland_1_flickr

Opera u Oslu

Najnoviji simbol Norveške postala je kuća Opere (Den Norske Opera & Ballett), smještena usred stare luke u Oslu. Čak i ako niste ljubitelj opere trebali bi navratiti do ove prekrasne bijele građevine koja se u potpunosti prezentira na sunčani dan. Zgrada Opere u Oslu zbog svoje jedinstvene arhitekture izgleda kao da raste s fjorda, spremna da proširi svoju čaroliju okolo. S njenoga krova pruža se jako lijep pogled na Oslo i fjordove.

opera_oslo_1_flickr

opera_oslo_2_flickr

Muzej vikinških brodova

u muzeju vikinškig brodova (Vikingskipshuset) naći ćete neke od najbolje očuvanih brodova koje su koristili Vikinzi. Uz brodove moći ćete pogledati i brojne predmete pronađene u vikinškim grobnicama oko fjordova. Ovaj je muzej odlično mjesto za sve željne upoznavanja vikinške kulture, načina života i običaja.

U suvenirnici muzeja moguće je kupiti umanjene replike vikinških brodova, nakita kao i raznih drvenarija.

vikingskipshuset_1_flickr vikingskipshuset_3_flickr

vikingskipshuset_2_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila