Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Iran


Iran je država u jugozapadnoj Aziji. Energetska je super sila jer leži na velikim zalihama nafte i zemnog plina. Ima razvijen nuklearni program. Iranci kažu da je njihova prekrasna zemlja stara kao sama povijest...

Lokacija: Jugozapadna Azija Tip vladavine: Islamska republika
Glavni grad: Teheran Valuta: Rijal
Površina: 1.648.195 km2 Većinska religija: Šijitski islam
Broj stanovnika: 70.495.782 Jezik: Perzijski
Broj za hitne slučajeve: Policija 110, vatrogasci 125, hitna pomoć 115 Telefonski predbroj
Zastava: Iran

Korisne informacije: http://www.tourismiran.ir

Teheran

Klima u Iranu je suha i polusuha. Iznimka je ravnica uz Kaspijsko jezero gdje vlada blaga suptropska klima oceanskog tipa uz nešto višu vlagu. U istočnim i središnjim dijelovima Irana vlada iznimno suha pustinjska klima s visokim temperaturama ljeti.

Persopolis u Iranu bio je prekriven pijeskom do prvih ozbiljnijih arheoloških istraživanja 1930. godine. Prošetajte s Davorom ovim veličanstvenim mjestom i saznajte kako se danas živi u Iranu i zašto brojni mladi završavaju u zatvoru.

Možete li zamisliti kako je voziti se na taksi motoru po pločnicima, između autobusa i kamiona i to pod punim gasom? A između vas i taksiste nalazi se kofer! U drugom putopisu o Iranu pročitajte Davorove doživljaje iz ove zanimljive zemlje, gdje je imao priliku upoznati mnogo dobrih ljudi!

Volim putovati tamo gdje prosječan Hrvat ne ide, da nije baš predaleko, jer ipak idem samo na 6 do 7 dana. Na mjesta koja djeluju zanimljivo i egzotično i koja još nisam posjetio. Kad čovjek sve to uzme u obzir nije baš puno mjesta preostalo... Otputovao sam u Iran!

Kako povezati palaču i džamiju preko velikog trga, i u džamiju dolaziti neopažen od brojnih pučana? I pri tom oku javnosti skriti brojne žene iz harema u palači? Najlakše rješenje je ispod trga izgraditi podzemni hodnik! Pročitajte više o džamiji za kraljeve u Iranskom gradu Isfahanu!


Pogledajte naše najnovije putopise

Znate li da na Baliju možete popiti najskuplju kavu na svijetu koja u najmanju ruku ima vrlo neobičan način proizvodnje? U nastavku putopisa o rajskom Baliju Irma će nas upoznati s prehranom na Baliju kao i s balinežanskim znamenitostima koje trebate posjetiti.

Magična privlačnost tropa oduvijek mami i poput magneta privlači ostatak svijeta, pa tako i nas. Uplatili smo aranžman, obavili sve formalnosti, ali i dalje nismo bile svjesne da putujemo na Bali... Naša nas Irma u zanimljivom putopisu vodi na čarobni otok Bali...

Ako ti ikad dosadi užurbanost, buka, promet, ljudi oko tebe, svakodnevne vijesti, većinom loše, a malokad dobre iz Dnevnika, lokalnih novina, s interneta... Onda je pravo vrijeme ostaviti sve to iza sebe i doći na Lastovo. Lastovo je otok na kojem doslovno čuješ tišinu!

Nacionalni park "Krka" mjesto je u kojem nikada nije tišina! Zvuk slapova, kristalno bistra i prozirna voda, bezbroj ribica i kapljice koje vas osvježavaju učinit će da se u potpunosti maknete od svakodnevnice. Pročitajte naše doživljaje sa slapova Krke, mjesta nezemaljske ljepote...

Prekrasan i slikovit grad opasan zidinama i smješten u srcu Portugala čuva tajne svoje bogate rimske i maurske povijesti. Šarmantne ulice i trgovi Evore nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Ako putujete u Portugal, onda trebat posjetiti Evoru.

Prije putovanja na Maltu, koje je bilo prilično iznenadno, nisam bila u mogućnosti da se kao inače pripremim i onako "štreberski" informiram o ovoj destinaciji. Možda i bolje, jer je moje oduševljenje bilo ogromno kada smo sletjeli na otok. Toliko povijesti, tradicije, multikulturalnosti, ljepote, topline i gostoprimstva na samo 300 km2!

Grad Guimaraes smjestio se na sjeveru Portugala. U njemu se rodio prvi portugalski kralj i dan danas se tamo nalazi njegov dvorac. Šarmantni srednjovjekovni grad nudi brojne zanimljive priče...

Kada se jednom krenete penjati po Himalaji, teško se možete zaustaviti. Tako su i nas nakon Doline cvijeća karte, misli i želje odvele na jedno neobično lijepo mjesto: slap Vasudhara. Ovo mjesto nalazi se tik uz granicu s Tibetom, nedaleko sela Mana u indijskoj državi Uttaranchal.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila