Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Škotska


Škotska je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Poznata je po razvedenosti svoje obale, osobito zapadne. Poznata je i po Škotima koji u kiltovima sviraju gajde...

Lokacija: Najsjeverniji dio otoka Velike Britanije Tip vladavine: Dio je Ujedinjenog Kraljevstva
Glavni grad: Edinburgh Valuta: Škotska funta
Površina: 78.772 km2 Većinska religija: 65% Kršćani, 28% Ateisti
Broj stanovnika: 5.222.100 Jezik: Škotski engleski
Broj za hitne slučajeve: 999 ili 112 Telefonski predbroj
Zastava: Škotska Nacionalna obilježja: Kilt, gajde, William Wallace, dvorci, klifovi

Korisne informacije: www.scotland.org
Nacionalna turistička organizacija: www.visitscotland.com

Edinburgh

Škotska ima umjerenu oceansku klimu. Vrijeme je vrlo promjenjivo. Zapad Škotske je topliji i kišovitiji od istoka.

U kakvim se nastambama u Škotskoj i Irskoj živjelo prije 5.000 godina? Drvene nastambe kružnog oblika pod nazivom crannog bile su građene na umjetno izgrađenim otocima na irskim i škotskim jezerima i rijekama, kao i na kopnu. Putujemo u Škotsku!

Za koje su jezero svi čuli? Sigurno za najpoznatije jezero na svijetu, Loch Ness! Radi se o drugom po veličini i prvom po dubini jezeru u Škotskoj. Neprozirno jezero u tajnosti čuva istinu o najpoznatijem čudovištu modernog doba, Nessie, koje navodno u njemu živi...

Dvorac Dunnottar nalazi se nedaleko grada Stonehavena na istočnoj obali Škotske. Impresivan dvorac okružen je morem i do njega uz strme litice vodi samo jedan put. Danas je ova ruševna srednjovjekovna tvrđava u privatnom vlasništvu, ali je otvorena za javnost.

Nebom iznad Edinburgha dominira veličanstven dvorac smješten na vulkanskoj stijeni visokoj 80 metara. Reputacija koja ga prati je da je on duhovima najopsjednutiji dvorac u Škotskoj, dok se za sam Edinburgh vjeruje da ima najviše duhova od svih europskih gradova!


Pogledajte naše najnovije putopise

Znate li da na Baliju možete popiti najskuplju kavu na svijetu koja u najmanju ruku ima vrlo neobičan način proizvodnje? U nastavku putopisa o rajskom Baliju Irma će nas upoznati s prehranom na Baliju kao i s balinežanskim znamenitostima koje trebate posjetiti.

Magična privlačnost tropa oduvijek mami i poput magneta privlači ostatak svijeta, pa tako i nas. Uplatili smo aranžman, obavili sve formalnosti, ali i dalje nismo bile svjesne da putujemo na Bali... Naša nas Irma u zanimljivom putopisu vodi na čarobni otok Bali...

Ako ti ikad dosadi užurbanost, buka, promet, ljudi oko tebe, svakodnevne vijesti, većinom loše, a malokad dobre iz Dnevnika, lokalnih novina, s interneta... Onda je pravo vrijeme ostaviti sve to iza sebe i doći na Lastovo. Lastovo je otok na kojem doslovno čuješ tišinu!

Nacionalni park "Krka" mjesto je u kojem nikada nije tišina! Zvuk slapova, kristalno bistra i prozirna voda, bezbroj ribica i kapljice koje vas osvježavaju učinit će da se u potpunosti maknete od svakodnevnice. Pročitajte naše doživljaje sa slapova Krke, mjesta nezemaljske ljepote...

Prekrasan i slikovit grad opasan zidinama i smješten u srcu Portugala čuva tajne svoje bogate rimske i maurske povijesti. Šarmantne ulice i trgovi Evore nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Ako putujete u Portugal, onda trebat posjetiti Evoru.

Prije putovanja na Maltu, koje je bilo prilično iznenadno, nisam bila u mogućnosti da se kao inače pripremim i onako "štreberski" informiram o ovoj destinaciji. Možda i bolje, jer je moje oduševljenje bilo ogromno kada smo sletjeli na otok. Toliko povijesti, tradicije, multikulturalnosti, ljepote, topline i gostoprimstva na samo 300 km2!

Grad Guimaraes smjestio se na sjeveru Portugala. U njemu se rodio prvi portugalski kralj i dan danas se tamo nalazi njegov dvorac. Šarmantni srednjovjekovni grad nudi brojne zanimljive priče...

Kada se jednom krenete penjati po Himalaji, teško se možete zaustaviti. Tako su i nas nakon Doline cvijeća karte, misli i želje odvele na jedno neobično lijepo mjesto: slap Vasudhara. Ovo mjesto nalazi se tik uz granicu s Tibetom, nedaleko sela Mana u indijskoj državi Uttaranchal.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila