Mjesto za sve ljubitelje putovanja

22 ljudi je reklo da im se sviđa

Španjolska

Barcelona Gaudi

Španjolska zauzima veći dio Pirenejskog poluotoka. Dio njenog teritorija su i dva arhipelaga, Balearski otoci i Kanarski otoci, sjevernoafrički primorski gradovi Ceuta i Melilla i enklava Llivia.

Lokacija: Jugozapadna Europa Tip vladavine: parlamentarna monarhija
Glavni grad: Madrid Valuta: Euro
Površina: 504.030 km2 Većinska religija: Kršćanstvo
Broj stanovnika: 46.661.950 Jezik: španjolski
Broj za hitne slučajeve: 112 Telefonski predbroj 34
Specijaliteti: paella, tapas, sangrija
Zastava: Španjolska Nacionalna obilježja: bik, korida
Barcelona Gaudi

Centri velikih španjolskih gradova znaju biti meta sitnih lopova, pogotovo ljeti. Izbjegavajte uske ulice i uličice u samom centru većih gradova noću (kao na primjer Barri Gotic i El Raval u Barceloni) zbog brojnih lopova koji na tim mjestima rade u skupinama.

Džepari su najaktivniji u noćnim satima kada su na ulicama većinom turisti. Izbjegavajte hodati sami ulicama gradova u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima.

Najpoznatije znamenitosti obilazite u jutarnjim satima kako biste izbjegli gužve.

Ukupna dužina španjolske kopnene granice je 1918 km.

Barcelona Gaudi
Barcelona Cordoba Figueres
Madrid
Barcelona Gaudi

Po zemljopisnoj širini najveći dio Španjolske bi trebao imati sredozemnu klimu, ali neke druge prirodne karakteristike stvaraju drugačije uvjete. Na izmjene klime primarno utječe visoki reljef.

Na istoku i jugu Španjolske gdje prevladava sredozemna klima (često se navodi i kao suptropska) srednje mjesečne temperature tijekom godine kreću se od 13°C do 25°C. Za ovo područje karakteristično je dugo, toplo, suho i sunčano ljeto, kada maksimalne temperature dostignu i 48°C. Sredozemna obala Španjolske ima najveći broj sunčanih sati u Europi. Na svim obalama zime su ugodne, a na jugu i tople. Sjeverozapad Španjolske, odnosno atlantska obala, koja izlazi i na Biskajski zaljev, ima svježiju klimu, pa se temperature kreću od 8-20°C

Tko to ne voli nogomet? Ako i niste ljubitelj ovog popularnog sporta sigurno nećete ostati ravnodušni pred ovim ljepoticama, veličanstvenim stadionima na kojima samo najbolji svjetski nogometni timovi imaju priliku zaigrati! Pogledajte naš odabir najspektakularnijih stadiona na svijetu!

Ako planirate putovanje u Španjolsku, onda morate posjetiti Cadiz. Prekrasan grad krije u svojim uskim i gusto zbijenim uličicama tajne i ljepote nastale kao posljedica burne povijesti i vladavine brojnih naroda koji su ostavili pečat na ovom slikovitom andaluzijskom gradu.

Koje su najpoznatije svjetske ulice koje vam padaju na pamet? Da bi ste otišli na putovanje i posjetili sve njih morali biste putovati na sve strane svijeta - u SAD, Singapur, Njemačku, Pariz, na Bliski Istok...

Španjolska je prepuna iznenađenja! U njoj se krije prekrasan srednjovjekovni grad, Cuenca, koji se smjestio između Madrida i Valencije. Prošetajte s nama Cuencom i saznajte više o visećim kućama po kojima je ovaj grad poznat!

Najpoznatiji grad u španjolskoj pokrajini Kastilja i Leon je Segovija. Grad poznat po dvorcu Alcazar koji je inspirirao izgradnju Disneyevog dvorca, kao i po veličanstvenom akvaduktu, svakog će posjetitelja odvesti u neko drugo vrijeme, daleko od brige i stresa modernog života.

U južnoj Španjolskoj u blizini grada Malaga, nesigurno se držeći okomitih zidina klisure El Chorro, smjestila se najopasnija pješačka staza na svijetu, El Caminito del Ray. Tako zvani "kraljev puteljak" ime je dobio nakon što ga je prehodao odvažni španjolski kralj Alfonso XIII, 1921. godine.

Na sjeveru Španjolske, u blizini granice s Francuskom, smjestila se jedna od najpoznatijih španjolskih turističkih destinacija, pravi turistički raj, grad San Sebastian. Grad na rijeci Urumea nije velik, ali svaku njegovu četvrt isplati se posjetiti i istražiti. Po svuda vlada savršen sklad tradicionalnog i modernog.

Iz Kolektive je stigla još jedna zanimljiva ponuda za sve one koji žele posjetiti jug Španjolske. Sljedećih nekoliko dana moći ćete otputovati s prijateljima na Costa de Sol u luksuzni apartman hotela s četiri zvjezdice za 3.732 kune!

Kada vam netko spomene Španjolsku prvo vam na pamet padaju Barcelona, nogomet, borbe s bikovima, siesta, a ako ste dio generacije Y pridodat ćete i partije na Ibizi. Međutim, rijetko tko pomisli na pješčane plaže, šum mora i valove koji grle rajsku obalu...

Na nagradnoj igri osvojila sam putovanje u Barcelonu na polufinalnu utakmicu Barcelona-Real Madrid. U Barceloni smo proveli dva dana u kojima smo obišli Sagrada Familiu, Slavoluk, Torre Agbar, prekrasnu La Ramblu te kip Christopher Colomba.

Svi smo željno iščekivali kraj kolovoza kako bi krenuli na maturalno putovanje. I to u jedno od najpoznatijih odredišta hrvatskih maturanata, Lloret de Mar u Španjolskoj! Pročitajte više o malom gradu za veliku zabavu koji svim maturantima ostaje u vječnom sjećanju!

Sigurno ste čuli za Gaudija! Velikog genija koji je veći dio života proveo u osami i siromaštvu u potpunosti koncentriran na svoju arhitektonsku viziju! Gaudijeva su djela danas postala simboli Barcelone. Pogledajmo zajedno koje je veliko nasljeđe Gaudi darovao Barceloni!

Barcelonu prati reputacija grada partyja! Zabave i odlični provodi koji se kroz cijelu godinu događaju u Barceloni, u prosincu, za vrijeme božićnih praznika i osobito novogodišnje proslave dožive svoj vrhunac! Zašto ne bi dočekali Novu godinu u najživljem španjolskom gradu!

Gradić Avila ili "Ávila de los Caballeros" smjestio se u španjolskoj pokrajini Castilla y León. Ovaj je stari grad poznat po veličanstvenim zidinama koje su najsačuvanije srednjovjekovne zidine u cijeloj Španjolskoj. Pročitajte što još trebate znati prilikom putovanja u Avilu!

Nevjerovatna je činjenica da su neki od najljepših svjetskih gradova i najšarmantnijih sela izgrađeni na velikim stijenama. Pogled koji se pruža iz kuća na stijeni u daljinu mora biti veličanstven! Pogledajte naš izbor gradova na stijenama!

Koliko poznatih velikih gradova svijeta pruža svojim stanovnicima prekrasnu mogućnost kupanja u moru nakon posla na svjetski poznatoj gradskoj plaži? Postoji nekoliko mjesta na svijetu gdje je to moguće!

Brojne su nepoznanice o gradnji veličanstvenog kompleksa Alhambre. Nepoznato je i kakav se život vodio unutar njenih zidina za vrijeme vladavine Maura u Španjolskoj. Pročitajte o kruni Granade koju posjećuju milijuni turista prilikom putovanja u Španjolsku!

Ako ste ikada bili u Barceloni ili Lisabonu, tada ste sigurno posjetili akvatorij. Veliki bazeni puni egzotičnih riba i morskih pasa privući će svakoga tko voli more, a osim ova dva, postoji još nekoliko akvatorija u Europi koje treba posjetiti.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila