Mjesto za sve ljubitelje putovanja

12 ljudi je reklo da im se sviđa

Portugal

Lisabon

Portugal je država na zapadu Europe. Na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Sve je popularnija destinacije za naše ljubitelje putovanja. Nudi dobru klimu, odličnu ribu...

Lokacija: Jugozapadna Europa Tip vladavine: Republika
Glavni grad: Lisabon Valuta: Euro
Površina: 92.391 km2 Većinska religija: Kršćanstvo
Broj stanovnika: 10.524.145 Jezik: portugalski
Broj za hitne slučajeve: 112 Telefonski predbroj 351
Specijaliteti: Pastéis de Belém, Porto, Francesinha, Vino, Porto tes
Zastava: Portugal Nacionalna obilježja: pijetao, fado, Porto, balakar, pomorci
Lisabon

Službene stranice: www.visitportugal.com
TAP Portugal: www.flytap.com
O Lisabonu: www.golisbon.com

Lisabon
Lisabon Porto
Lisabon

U Portugalu razlikujemo dvije klime: oceansku i sredozemnu. Na sjeveru Portugala, pod utjecajem Atlantskog oceana, prevladava oceanska klima. Obilježavaju je svježa ljeta, blage zime. U prijevodu za sve koje putuju u Portugal - klima slična onoj na Jadranu, uz hladnije more/ocean.

Na jugu države prevladava sredozemna klima zbog utjecaja Mediterana - vruća ljeta te blage i vlažne zime. Utjecaj sredozemne klime ograničen je na uske priobalne prostore, za razliku od oceanske.

Ako tijekom ljeta idete u Portugal, očekujte 30-35 stupnjeva, no zbog vjetra s Atlantika to nećete odmah primjetiti. Odmah koristite kremu za sunčanje. Ovo vam govorimo iz iskustva.

Prekrasan i slikovit grad opasan zidinama i smješten u srcu Portugala čuva tajne svoje bogate rimske i maurske povijesti. Šarmantne ulice i trgovi Evore nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Ako putujete u Portugal, onda trebat posjetiti Evoru.

Grad Guimaraes smjestio se na sjeveru Portugala. U njemu se rodio prvi portugalski kralj i dan danas se tamo nalazi njegov dvorac. Šarmantni srednjovjekovni grad nudi brojne zanimljive priče...

Vjenčani dar portugalskim kraljicama od njihovih poznatih muževa bilo je ovo prekrasno selo opasano zidinama. Kako ga je čak i aristokracija koristila za odmor nema razloga da ne posjetite Obidos prilikom putovanja u Portugal!

Nakon obilaska gornjeg dijela Porta spustili smo se staklenom uspinjačom na Ribeiru. Prekrasno šetalište uz rijeku Douro prepuno je ribljih restorana i turista. Južno od rijeke u vinariji smo besplatno degustirali Porto. Obišli smo i popularni stadion Estadio do Dragao.

U Porto smo stigli rent-a-carom iz Lisabona. Nakon bijelog i čistog Lisabona na prvu nas je ruku jako iznenadilo sivilo Porta i uske zagušljive ulice. Još smo i upozoreni da izbjegavamo neke dijelove grada po noći! Ali ovaj nas je grad na kraju u potpunosti oduševio, skroz je poseban!

Sigurno vam je poznata priča koja počinje sa "iza sedam brda i sedam dolina...". Ali neću vam pričati o Snjeguljici, već o predivnom gradu izgrađenom na sedam brežuljaka, Lisabonu. Pročitajte što smo sve posjetili u glavnom gradu Portugala.

Ako planirate put u Portugal, onda ćete na jako puno mjesta pročitati kako se tamo dobro jede i pije. Osim ribe, vina, bakalara na sto načina, ljubitelji putovanja puno pišu o slasticama i kolačima tipičnim za Portugal. Evo što smo mi probali. Njam, njam, njam!

Aveiro, portugalska Venecija, grad je smješten na obali Atlanskog oceana na brojnim kanalima. Probajte valjda najslađi i najjajastiji tradicionalni portugalski kolač, prošetajte uz kanale i obiđite pješčanu Costa Novu.

Kada bih svoj drugi godišnji u Lisabonu trebao opisati u nekoliko rečenica, sve bi se svelo na: super spomenici, super grad, odlična riba, odlično vino. Lisabon je uistinu grad koji se mora posjetiti i preporučiti za putovanje. A do njega sam putovao - autom :)

Ako ste ikada bili u Barceloni ili Lisabonu, tada ste sigurno posjetili akvatorij. Veliki bazeni puni egzotičnih riba i morskih pasa privući će svakoga tko voli more, a osim ova dva, postoji još nekoliko akvatorija u Europi koje treba posjetiti.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila