Mjesto za sve ljubitelje putovanja

1 osoba je rekla da joj se sviđa

Rumunjska


Rumunjska je država u jugoistočnoj, djelomično u srednjoj Europi. Članica je NATO saveza i Europske unije. To je zemlja u kojoj postoje velike razlike između pojedinih dijelova, od razvijenih do zaostalih krajeva.

Lokacija: jugoistočna Europa Tip vladavine: republika
Glavni grad: Bukurešt Valuta: rumunjski leu
Površina: 238.391 km2 Većinska religija: pravoslavna vjera
Broj stanovnika: 22.271.839 Jezik: rumunjski
Broj za hitne slučajeve: 112 Telefonski predbroj 40
Specijaliteti: hrana
Zastava: Rumunjska Nacionalna obilježja: Transilvanija, grof Drakula
Rumunjska, Sighisoara, izvor: flickr.com, by Cod Gabriel

Službene stranice: www.romaniatourism.com

Rumunjska, Sighisoara, izvor: flickr.com, by Cod Gabriel
Bukurešt
Rumunjska, Sighisoara, izvor: flickr.com, by Cod Gabriel

Rumunjska se može podijeliti u nekoliko klimatskih zona. Većina zemlje ima umjerenu kontinentsku klimu. Klima je suša nego u Hrvatskoj. Crno more nema velikog utjecaja na količinu padalina pa se s udaljavanjem na istok količina padalina smanjuje, a kontinentalnost povećava.

Klima je u Rumunjskoj uglavnom umjerena i povoljna ako izuzmemo Transilvaniju i Karpate. Odlikuju je nešto hladnije zime i vruća ljeta nego npr. u Slavoniji. Zime su nešto oštrije. Transilvanska klima slična je klimi u Lici.

Transilvanija je zemlja zadivljujućih planina i divljih šuma, prepuna mitova i vampira. Zelene padine ovih velikih planina umivenih toplim sunčevim zrakama, i maleni potočići i vodopadi što si probijaju put prema cilju negdje u dolini, mamac su za mnoge izletnike. Prošetajmo zajedno Rumunjskom!

Krećemo na devetodnevno planinarsko-turističko putovanje u Rumunjsku. Planiran je obilazak nekih od najatraktivnijih vrhova Južnih Karpata ili Transilvanijskih Alpa. U turističkom dijelu obići ćemo Temišvar i još nekoliko rumunjskih gradova i dvoraca.

Rumunjska je jedna od zemalja koja je mene kao pojedinca vrlo pozitivno iznenadila svojom turističkom ponudom, tradicijom i kulturom, te sveopćim napretkom u zadnjih nekoliko godina. Pročitajte koje bi dijelove Rumunjske trebali posjetiti kada se nađete u prilici!

Koji su najjeftiniji europski gradovi? I da li to što su najjeftiniji za život znači da je u njima najlakše živjeti? Saznajte u našem tekstu.


Pogledajte naše najnovije putopise

Znate li da na Baliju možete popiti najskuplju kavu na svijetu koja u najmanju ruku ima vrlo neobičan način proizvodnje? U nastavku putopisa o rajskom Baliju Irma će nas upoznati s prehranom na Baliju kao i s balinežanskim znamenitostima koje trebate posjetiti.

Magična privlačnost tropa oduvijek mami i poput magneta privlači ostatak svijeta, pa tako i nas. Uplatili smo aranžman, obavili sve formalnosti, ali i dalje nismo bile svjesne da putujemo na Bali... Naša nas Irma u zanimljivom putopisu vodi na čarobni otok Bali...

Ako ti ikad dosadi užurbanost, buka, promet, ljudi oko tebe, svakodnevne vijesti, većinom loše, a malokad dobre iz Dnevnika, lokalnih novina, s interneta... Onda je pravo vrijeme ostaviti sve to iza sebe i doći na Lastovo. Lastovo je otok na kojem doslovno čuješ tišinu!

Nacionalni park "Krka" mjesto je u kojem nikada nije tišina! Zvuk slapova, kristalno bistra i prozirna voda, bezbroj ribica i kapljice koje vas osvježavaju učinit će da se u potpunosti maknete od svakodnevnice. Pročitajte naše doživljaje sa slapova Krke, mjesta nezemaljske ljepote...

Prekrasan i slikovit grad opasan zidinama i smješten u srcu Portugala čuva tajne svoje bogate rimske i maurske povijesti. Šarmantne ulice i trgovi Evore nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Ako putujete u Portugal, onda trebat posjetiti Evoru.

Prije putovanja na Maltu, koje je bilo prilično iznenadno, nisam bila u mogućnosti da se kao inače pripremim i onako "štreberski" informiram o ovoj destinaciji. Možda i bolje, jer je moje oduševljenje bilo ogromno kada smo sletjeli na otok. Toliko povijesti, tradicije, multikulturalnosti, ljepote, topline i gostoprimstva na samo 300 km2!

Grad Guimaraes smjestio se na sjeveru Portugala. U njemu se rodio prvi portugalski kralj i dan danas se tamo nalazi njegov dvorac. Šarmantni srednjovjekovni grad nudi brojne zanimljive priče...

Kada se jednom krenete penjati po Himalaji, teško se možete zaustaviti. Tako su i nas nakon Doline cvijeća karte, misli i želje odvele na jedno neobično lijepo mjesto: slap Vasudhara. Ovo mjesto nalazi se tik uz granicu s Tibetom, nedaleko sela Mana u indijskoj državi Uttaranchal.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila