Mjesto za sve ljubitelje putovanja

28 ljudi je reklo da im se sviđa

Italija


Italija, svjetski poznata zbog svoje umjetnosti, kulture i brojnih spomenika, poznata je i po dobroj hrani, vinu, modi, dizajnu, operi i mnogo čemu drugome.

Lokacija: južna Europa Tip vladavine: republika
Glavni grad: Rim Valuta: Euro
Površina: 301.338 km2 Većinska religija: kršćanstvo
Broj stanovnika: 60.231.214 Jezik: talijanski
Broj za hitne slučajeve: 118 hitna, 112 policija, 115 vatrogasci
116 pomoć na cesti
Telefonski predbroj
Specijaliteti: pizza, špagete, vino, lazanje, brusketi
Zastava: Italija Nacionalna obilježja: pizza
Napulj

o sjeverne Italije jednostavno se iz Hrvatske dolazi automobilom (90% prometnica u Italiji čine autoceste!), dok je u središnju i južnu Italiju lakše doći zrakoplovom ili redovnom trajektnom linijom do Ancone ili Barija. Trajekti za Italiju plove iz Splita, Zadra i Dubrovnika.

Službene stranice : www.italiantourism.com

Napulj
Firenca Napulj Padova
Palermo Rim Torino
Venecija Verona
Napulj

Klima Italije je raznolika ovisno o dijelu zemlje. Uz obalu prevladava mediteranska klima sa toplim i suhim ljetima i blagim zimama. Kopneni i sjeverni dio Italije ima kontinentalnu klimu.

Najviše padalina javlja se u jesen i zimu, kada pušu zapadni vjetrovi.

San Gimignano, mali talijanski gradić u Toskani poznat je po 14 kamenih tornjeva zbog kojih je dobio neobičan nadimak srednjovjekovni Manhattan. Grad se smjestio 56 kilometara južno od Firence. Grad tornjeva dom je i jednom od najboljih talijanskih bijelih vina...

Neki su gradovi uistinu jedinstveni! Kada cijelo susjedstvo svoje kuće oboja u dugine boje čak i vrtovi ispred kuća izgledaju bljedunjavo! Savršen primjer ovakvog grada je neodoljivo šarmantni talijanski gradić Riomaggiore, prepun raznobojnih kućica koje se stisnute uzdižu vertikalno jedna iznad druge...

Svaki grad ima svoj glavni trg, mjesto okupljanja i druženja ljudi. Većinom su se na njemu smjestili kafići, restorani, trgovine, fontana ili spomenik. No neki se trgovi uistinu ističu svojom poviješću i ljepotom. Za usporedbu smo odabrali dva, po nama najposebnija europska srednjovjekovna trga.

Južno od Firence i sjeverno od Rima, kao kruna na vrhu strmih litica iznad tri rijeke, nalazi se gradić Pitigliano. U kamenoj planini ispod grada urezani su brojni tuneli koje je moguće posjetiti u sklopu organiziranog turističkog obilaska. Krenimo zajedno u bajku iz srednjeg vijeka.

Koliko je čvrsta i trajna gradnja bez žbuke? Očito prilično čvrsta, u što ćemo se uvjeriti ako posjetimo talijanski gradić Alberobello! Bajkovite kućice iz 14. stoljeća razlog su zašto je Alberobello stekao svjetsku slavu! Otputujmo u južnu Italiju!

Zbog svjetskog rješavanja šahovskih problema otputovali smo u Italiju, točnije u Jesi, mali gradić nedaleko Ancone. Pročitajte naše doživljaje iz talijanskog gradića Jesija. Posjetili smo i gradove Marzzocu i Fabriano.

Naša zadnja dionica putovanja po Italiji bio je vječni Rim. U Majinom četvrtom i zadnjem putopisu o Italiji pročitajte što trebate vidjeti u Rimu i kakav se odličan društveni život odvija u rimskim hostelima!

Za vrijeme našeg putovanja autom po Italiji, nakon obilaska Firence, San Gimingana i Napulja, o čemu ste mogli čitati u prošlim putopisima, red je došao za izlet na otok Capri, vulkan Vezuv i zatrpani grad Pompeje. Pročitajte više!

Nakon obilaska Firence i San Gimignana, o čemu ste mogli čitati u prvom putopisu o Italiji, uputili smo se u Napulj, grad kriminala i mafije! Pročitajte o našim doživljajima u ovom šarmantnom i opasnom gradu u drugom putopisu o Italiji!

Novu godinu odlučili smo dočekati u Italiji. U 10 smo dana obišli Firencu, Napulj, Rim, San Gimignano, Vezuv, Pompeje i Capri. U prvom putopisu pročitajte naše doživljaje iz Firence i San Gimignana.

Nevjerovatna je činjenica da su neki od najljepših svjetskih gradova i najšarmantnijih sela izgrađeni na velikim stijenama. Pogled koji se pruža iz kuća na stijeni u daljinu mora biti veličanstven! Pogledajte naš izbor gradova na stijenama!

Mali gradić Loreto sa svojih 11.000 stanovnika smjestio se 22 km od Ancone, u istočnom dijelu središnje Italije. Pročitajte što sve trebate pogledati u ovom poznatom talijanskom svetištu.

Prilikom putovanja u Barcelonu jedan smo dan proveli u prekrasnoj Veneciji. Što sve trebate vidjeti u Veneciji pročitajte u našoj priči.

Da li ste znali da na svijetu danas postoji barem 230 rimskih amfiteatara? Sigurno ste čuli za arenu u Puli ili koloseum u Rimu! A za ostale? Krenite s nama u putovanje koracima starih Rimljana.

Ako ste ikada bili u Barceloni ili Lisabonu, tada ste sigurno posjetili akvatorij. Veliki bazeni puni egzotičnih riba i morskih pasa privući će svakoga tko voli more, a osim ova dva, postoji još nekoliko akvatorija u Europi koje treba posjetiti.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila