Mjesto za sve ljubitelje putovanja

4 ljudi je reklo da im se sviđa

Jordan

Rimski trg u Jerashu, Jordan, izvor: flickr.com, by Jim Greenhill

Svi koji putuju u Jordan ili razmišljaju o putovanju prvo se sjete Petre, čuda arhitekture koje svaki ljubitelj putovanja želi posjetiti.

Lokacija: jugozapadna Azija, Bliski Istok Tip vladavine: kraljevina
Glavni grad: Amman Valuta: jordanski dinar
Površina: 92.300 km2 Većinska religija: Islam
Broj stanovnika: 6.316.000 Jezik: arapski
Broj za hitne slučajeve: 191 - policija, 199 - hitna pomoć i vatrogasc Telefonski predbroj 962
Specijaliteti: Mansaf,sharwma,maglouba
Zastava: Jordan Nacionalna obilježja: Hram u Petri
Petra, Jordan, izvor: flickr.com, by Charlie Phillips

Službene stranice: www.visitjordan.com

Petra, Jordan, izvor: flickr.com, by Charlie Phillips
Amman Petra
Petra, Jordan, izvor: flickr.com, by Charlie Phillips

Svi koji putuju u Jordan trebaju znati da su ljeta u Jordanu suha sa prosječnom temperaturom oko 30°C, dok je zimi prosječna temperatura oko 13°C. U zapadnom dijelu zemlje ima nešto veća količina padalina kroz godinu.

Došli smo na granicu Jordana i Izraela kod jordanskog grada Aqabe. Forumi vrve opisima da je to "meka granica". Kad ono, procedura skoro ista kao i preko sjeverne granice na rijeci Jordan. S jednom "malom" razlikom: ulazite u državu Izrael.

Wadi Rum je jordanski Nacionalni park i jedno od najčarobnijih mjesta na Zemlji. Pustinja je ispresijecana brdima koja kao da su izronila iz pijeska. U njoj su pronađeni arheološki ostaci koji svjedoče o 12.000 godina ljudske prisutnosti na ovom području. Ovdje su snimane i scene iz Star Warsa!

Kruna putovanja Jordanom je obilazak Petre. U Miroslavovom putopisu pročitajte više o najvećoj znamenitosti Bliskog istoka, Petri, koja je od Europljana bila skrivena sve do početka 19. stoljeća, kao tajna koju su ljubomorno čuvali Beduini.

Mrtvo more je drugo najslanije jezero na svijetu i najveća depresija na svijetu. Ulaz na plažu na Mrtvom moru (koja je lošija od bilo koje hrvatske plaže) naplaćuje se čak 120 kuna! I svi posjetitelji se radi vlastite sigurnosti moraju držati vrlo preciznih uputa kako se ponaša u samom moru! Saznajte više!

Mjesto Isusovog krštenja na rijeci Jordan mjesto je gdje je kršćanstvo nastalo. Danas je na ovom mjestu korito rijeke suho jer su Izraelci postavili brane i skrenuli tok rijeke. Nešto niže, na mjestu gdje vode još ima, s jedne strane jordanski vojnik, a s druge izraelski. S puškama...

U hotelskoj ponudi u Ammanu imaju vozača i auto koji fura okolo turiste po Jordanu i objašnjava. Posjetit ćemo Jerash (zvan i Pompeji istoka), biblijski grad Anjaru, grad Ajlun i njegovu tvrđavu, grad Irbid i Umm Qays, grad od crnih vulkanskih stijena.

Otići u Jordan iz Izraela je ravno avanturi! Svaki od tri granična prijelaza ima drugačija pravila prelaska, a sve granice imaju radno vrijeme! Pročitajte mukotrpnu proceduru ulaska iz Izraela u Jordan, kao i priču o obilasku glavnog grada Jordana, Ammana!

Bivši nomadi Nabatejci su zadužili cijeli svijet svojom velikom ostavštinom - gradom Petrom u Jordanu, isklesanom u stijeni! Petra je danas glavno turističko odredište u Jordanu!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila