Mjesto za sve ljubitelje putovanja

4 ljudi je reklo da im se sviđa

Izrael

Ruševine sinagoge u Bar'amu, sjeverni Izrael, izvor: flickr.com, by Vad Levin

Izrael je jedina židovska država na svijetu. Vjerojatno znate da je Izrael zemlja bogate prošlosti i nažalost, burne sadašnjosti. Izrael krije povijest mnogih naroda kojima predstavlja Svetu zemlju.

Lokacija: istočna obala Sredozemnog mora Tip vladavine: parlamentarna demokratska država
Glavni grad: Jeruzalem Valuta: izraelski novi šekel
Površina: 20.770 km2 Većinska religija: judaizam, islam, kršćanstvo
Broj stanovnika: 6.800.000 Jezik: hebrejski i arapski
Broj za hitne slučajeve: 100 - policija, 101 - hitna pomoć, 102 - vatr Telefonski predbroj 972
Specijaliteti: kozji sir, pita (kruh),salat ḥatzilim,ovčji kebab ,shashlik
Zastava: Izrael Nacionalna obilježja: Davidova zvijezda
Haifa, Izrael, izvor: flickr.com, by Ron Almog

Službene stranice: www.goisrael.com/tourism_eng
Vremenska prognoza i slično: www.israelweather.co.il

Haifa, Izrael, izvor: flickr.com, by Ron Almog
Jeruzalem
Haifa, Izrael, izvor: flickr.com, by Ron Almog

Izrael krasi suha mediteranska klima. Kiše su od svibnja do rujna vrlo rijetke. Najviša temperatura je zabilježena 1942. godine (53.7 stupnjeva).

Izrael je statistički po broj stanovnika vodeća nacija u korištenju solarne energije.

Koje su najpoznatije svjetske ulice koje vam padaju na pamet? Da bi ste otišli na putovanje i posjetili sve njih morali biste putovati na sve strane svijeta - u SAD, Singapur, Njemačku, Pariz, na Bliski Istok...

Na kraju putovanja po Jordanu i Izraelu uputili smo se iz Jeruzalema u Betlehem. U zadnjem Miroslavovom putopisu o Izraelu pročitajte više o bazilici Rođenja Isusova u Betlehemu, o kontroverznom zidu oko Palestine i o dugotrajnom povratku iz Izraela u Hrvatsku.

Haifa je treći izraelski grad po veličini. Posjetili smo ga zbog fenomenalnih visećih vrtova Baha'i koji se ubrajaju se u jedno od novih svjetskih čuda. Posjetili smo i Tiberias, grad na Galilejskom jezeru. Na ovom je mjestu Isus hodao po vodi, nahranio pet tisuća ljudi, a na brdu iznad jezera održao govor na gori.

Nakon obilaska Starog grada Jeruzalema i Zida plača krećemo u obilazak ostalih znamenitosti Jeruzalema. Posjetit ćemo jednu od najpoznatijih ulica na svijetu, Via Doloresa, baziliku Svetog groba, Kupolu na stijeni, Maslinsku goru i crkvu Marijina groba.

Jeruzalem je najveći izraelski grad i ako pitate Izrael, njegov glavni grad. U prvom putopisu o Jeruzalemu prošetajte s nama ulicama Starog grada koji zaslužuje višednevno istraživanje i saznajte više o Zidu plača.

Naše dugo planirano putovanje po "Svetoj zemlji", odnosno Izraleu i Jordanu, trajalo je dva tjedna. U prvom putopisu saznajte više o proceduri koju morate proći na aerodromu prilikom putovanja u Izrael, o strogim kontrolama u zemlji kao i o glavnom gradu Izralea, Tel Avivu.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila