Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Nepal


Nepal se smjestio u južnoj Aziji. Država nema izlaz na more, a na njenom se sjevernom dijelu smjestila najviša planina na svijetu, Himalaja.

Lokacija: Južna Azija Tip vladavine: Savezna Demokratska Republika
Glavni grad: Katmandu Valuta: Nepalska rupija
Površina: 147.181 km2 Većinska religija: Hinduizam, budizam
Broj stanovnika: 29.331.000 Jezik: Nepalski
Broj za hitne slučajeve: Policija 100 Telefonski predbroj
Zastava: Nepal

Korisne informacije: www.tourism.gov.np

Katmandu

U Nepalu uz četiri godišnja doba postoji i razdoblje monsuna. Ovisno o nadmorskoj visini klima u Nepalu varira od tropske i subtropske (na visini do 1.200 metara), preko umjerene do hladne, subarktičke i arktičke klime (iznad 4.400 metara).

Kako se živi u Nepalu? U zemlji gdje je polovica stanovništva nepismena, gdje se živi s manje od dva dolara dnevno, glavni je problem kako preživjeti. U dva smo tjedna posjetili glavni grad Kathmandu, drugi grad po veličini Pokharu, obišli brojne nepalske prirodne ljepote i upoznali jednu sasvim drugačiju kulturu.


Pogledajte naše najnovije putopise

Znate li da na Baliju možete popiti najskuplju kavu na svijetu koja u najmanju ruku ima vrlo neobičan način proizvodnje? U nastavku putopisa o rajskom Baliju Irma će nas upoznati s prehranom na Baliju kao i s balinežanskim znamenitostima koje trebate posjetiti.

Magična privlačnost tropa oduvijek mami i poput magneta privlači ostatak svijeta, pa tako i nas. Uplatili smo aranžman, obavili sve formalnosti, ali i dalje nismo bile svjesne da putujemo na Bali... Naša nas Irma u zanimljivom putopisu vodi na čarobni otok Bali...

Ako ti ikad dosadi užurbanost, buka, promet, ljudi oko tebe, svakodnevne vijesti, većinom loše, a malokad dobre iz Dnevnika, lokalnih novina, s interneta... Onda je pravo vrijeme ostaviti sve to iza sebe i doći na Lastovo. Lastovo je otok na kojem doslovno čuješ tišinu!

Nacionalni park "Krka" mjesto je u kojem nikada nije tišina! Zvuk slapova, kristalno bistra i prozirna voda, bezbroj ribica i kapljice koje vas osvježavaju učinit će da se u potpunosti maknete od svakodnevnice. Pročitajte naše doživljaje sa slapova Krke, mjesta nezemaljske ljepote...

Prekrasan i slikovit grad opasan zidinama i smješten u srcu Portugala čuva tajne svoje bogate rimske i maurske povijesti. Šarmantne ulice i trgovi Evore nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Ako putujete u Portugal, onda trebat posjetiti Evoru.

Prije putovanja na Maltu, koje je bilo prilično iznenadno, nisam bila u mogućnosti da se kao inače pripremim i onako "štreberski" informiram o ovoj destinaciji. Možda i bolje, jer je moje oduševljenje bilo ogromno kada smo sletjeli na otok. Toliko povijesti, tradicije, multikulturalnosti, ljepote, topline i gostoprimstva na samo 300 km2!

Grad Guimaraes smjestio se na sjeveru Portugala. U njemu se rodio prvi portugalski kralj i dan danas se tamo nalazi njegov dvorac. Šarmantni srednjovjekovni grad nudi brojne zanimljive priče...

Kada se jednom krenete penjati po Himalaji, teško se možete zaustaviti. Tako su i nas nakon Doline cvijeća karte, misli i želje odvele na jedno neobično lijepo mjesto: slap Vasudhara. Ovo mjesto nalazi se tik uz granicu s Tibetom, nedaleko sela Mana u indijskoj državi Uttaranchal.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila