Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Putovanja, destinacije, putopisi - Europa

Najstariji drveni natkriveni most u Europi, Kapela most (Kapellbrücke), smjestio se u šarmantnom švicarskom gradu Luzernu. Most izgrađen u prvoj polovici 14. stoljeća danas je simbol grada Luzerna kao i jedna od glavnih turističkih atrakcija u Švicarskoj.

Jedan od najpoznatijih samostana na svijetu, Stift Melk, okrunjen tornjevima leži na vrhu strme stijene i mirno gleda na slikovite obale Dunava i na grad Melk. Smješten između Salzburga i Beča, danas mirni benediktinski samostan do 1089. godine bio je dvorac plemića Leopolda II.

Euro 2012 je iza nas, dojmovi su se slegnuli i sada je vrijeme za priče naših strastvenih navijača koji su žestoko bodrili hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Pročitajte Jeleninu priču iz Poznana, šarmantnog poljskog grada brižnih ljudi, odlične hrane i fantastične nogometne atmosfere!

Idealna palača poštara Chevala dokaz je da svatko može ostvariti svoj san, uz nešto truda, volje, vremena i strasti. Kako se drugačije može objasniti činjenica da je jednostavni poštar, bez ikakvih prethodnih arhitektonskih ili građevinskih vještina i znanja, vlastitim rukama, kamen po kamen, sagradio svoju idealnu palaču?

U južnoj Španjolskoj u blizini grada Malaga, nesigurno se držeći okomitih zidina klisure El Chorro, smjestila se najopasnija pješačka staza na svijetu, El Caminito del Ray. Tako zvani "kraljev puteljak" ime je dobio nakon što ga je prehodao odvažni španjolski kralj Alfonso XIII, 1921. godine.

Gruzija, mala zemlja na granici Europe i Azije, u sebi krije jednu neobičnu crkvicu. Crkva u selu Katskhi smjestila se na vrhu okomite stijene visoke 40 metara. Do nje vode jedino stare škripave metalne ljestve, popularno nazvane stepenište za raj. Na ovom neobičnom mjestu već 15-tak godina živi jedan redovnik.

Neki su gradovi uistinu jedinstveni! Kada cijelo susjedstvo svoje kuće oboja u dugine boje čak i vrtovi ispred kuća izgledaju bljedunjavo! Savršen primjer ovakvog grada je neodoljivo šarmantni talijanski gradić Riomaggiore, prepun raznobojnih kućica koje se stisnute uzdižu vertikalno jedna iznad druge...

Na sjeveru Španjolske, u blizini granice s Francuskom, smjestila se jedna od najpoznatijih španjolskih turističkih destinacija, pravi turistički raj, grad San Sebastian. Grad na rijeci Urumea nije velik, ali svaku njegovu četvrt isplati se posjetiti i istražiti. Po svuda vlada savršen sklad tradicionalnog i modernog.

Kako provesti sedam dana u Belgiji sa studentskim džeparcem? Smještaj smo našli preko Couch Surfinga, a u Belgiji smo kupili GO PASS karticu kojom smo jako uštedjeli na prijevozu po zemlji. Za malo novca obišli smo Charleroi, Bruxelles, Brugges, Gent i Antwerpen.

Jedna od najdužih pješčanih plaža na Mediteranu smjestila se u Turskoj u blizini starog rimskog grada Patara. Na plaži dugoj 18 kilometara i širokoj 200 do 300 metara nećete naći kuće ni nebodere, samo rimske ruševine, dine, po koju morsku kornjaču i jedan jedini mali kafić.

Unatoč krizi koja ju pogađa Grčka je i dalje jedna od najpoznatijih svjetskih turističkih destinacija. Zemlja je to prekrasnih plaža, veličanstvenih planina, slikovitih otoka i kulturnih i nekoliko tisuća godina povijesti bogatih mjesta. Pogledajmo zajedno neke od najpoznatijih grčkih turističkih atrakcija!

Svake godine se pitamo - koje će destinacije biti hit godine? Gdje će putovati svi ljubitelji putovanja? Ako ne planirate ljetovati na Jadranu ili na kontinentu, gdje biste htjeli otputovati? Predstavljamo vam neke preporuke svjetskih destinacija....

Jeste li nekada poželjeli obići Černobil? Putem do njega red napuštenih kuća, red šume, bez života... duhovi. Posjetili smo i grad Korosten u kojem tek pokoji čovjek na cesti odaje da nismo sami na svijetu. Za kraj putovanja Ukrajinom grad Lavov, muzej na otvorenom, prestižni grad srednje i istočne Europe!

Čini li se i Vama Ukrajina kao daleka, egzotična, istočna zemlja? Po meni istok je zanimljiv, neistražen, pomalo divlji i samim tim zanimljiva pustolovima. Pogotovo ako putujete motorom! U prvom putopisu o Ukrajini pročitajte više o Kijevu, kao i o razlikama Kijeva i dijela Ukrajine u kojem je vrijeme stalo!

Još malo i kreće nogometno ludilo. Nakon što smo vam ukratko predstavili nogometne stadione Poljske, red je da predstavimo i nogometne stadione Ukrajine. Gradilo se u zadnji čas, ali na kraju možemo reći da su ukrajinski stadioni prava turistička atrakcija.

Ostalo je još malo vremena do početka Europskog prvenstva u nogometu koje se održava u Poljskoj i Ukrajini. Neki od nas putuju jer vole panorame, hramove, spomenike, hranu, piće, ljude, a neki putuju radi nogomentih stadiona. Predstavljamo stadione Poljske!

Tko bi rekao da su jedna od fotografiranijih stvari u poljskom gradu Wroclawu njegovi mali stanovnici, patuljci koji će svima izmamiti osmijeh na lice! Pročitajte što sve trebate posjetiti prilikom putovanjau Wroclaw, grad u kojem će se odigrati neke od utakmica Eura 2012. godine!

Iz Kolektive je stigla još jedna zanimljiva ponuda za sve one koji žele posjetiti jug Španjolske. Sljedećih nekoliko dana moći ćete otputovati s prijateljima na Costa de Sol u luksuzni apartman hotela s četiri zvjezdice za 3.732 kune!

U kakvim se nastambama u Škotskoj i Irskoj živjelo prije 5.000 godina? Drvene nastambe kružnog oblika pod nazivom crannog bile su građene na umjetno izgrađenim otocima na irskim i škotskim jezerima i rijekama, kao i na kopnu. Putujemo u Škotsku!

Zahuktava se nogometna groznica, a Poljska i Ukrajina su destinacije o kojima mnogi razmišljaju. Europsko nogometno prvenstvo je pred nama, a mi ćemo vam u sljedećim danima predstaviti gradove domaćine. Koliko znate o Varšavi i njihovom nacionalnom stadionu? Evo nekih zanimljivosti...

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila