Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Glavna atrakcija u Panami


Panamski kanal kao turistička atrakcija

Putnici koji putuju u Panamu sigurno neće propustiti posjetiti veličanstveni Panamski kanal, čudo kojeg su svojom domišljatošću i upornošću izgradile ljudske ruke. Panama, zemlja u kojoj Sjeverna Amerika susreće Južnu postala je i mjesto gdje Tihi ocean susreće Atlantski i to u svjetski poznatom Panamskom kanalu. 77 kilometara dug Panamski kanal, povezavši Atlantski i Tihi ocean zauvijek je promijenio smjer plovidbe brodova i učinio putovanje bržim i sigurnijim. 

Ideju o izgradnji kanala još je u 16. stoljeću dobio Karlo V., vladar Svetog Rimskog Carstva i Španjolske. Želja mu je bila da se skrati i sigurnim učini put između dva oceana i da se bolje povežu Španjolska i Peru.

panama_5_flickr
Panamski kanal

panama_1_flickr

Izgradnja Panamskog kanala 

Izgradnja kanala i sustava ustava brodova započela je 1881. i završena 1914. godine. Prilikom izgradnje Panamskog kanala od raznih je bolesti, prvenstveno žute groznice i malarije, kao i u odronima zemlje i nesrećama pri radu poginulo više od 27.000 radnika. Izgradnju su započeli Francuzi bez neke posebne pripreme projekta, a završili Amerikanci.

Kanal je prokopan kroz najuži dio Srednje Amerike. Cijelom svojom dužinom dvosmjeran kanal sastoji se od 17 umjetnih jezera, nekoliko kanala i tri sustava ustava. Prolazak jednog teretnog broda kroz kanal traje oko devet sati.

panama_3_flickr

panama_6_flickr

panama_2_flickr

Umjetno jezero Gatun, centar ekoturizma u Panami 

U sklopu Panamskog kanala je i jezero Gatun koje je u vrijeme svog nastanka bilo najveće umjetno jezero na svijetu (površina mu je 470 kvadratnih kilometara). Iz jezera se nadopunjuju kanali i ustavi prilikom svakog prolaska broda.

Jezero okružuju jako dobro očuvane kišne tropske šume koje su danas zaštićene i mjesto su života brojnih srednjoameričkih životinjskih vrsta. Na jezeru se nalazi i otok Barro Colorado na kojem su znanstvenici došli do brojnih otkrića vezanih uz tropske biljke i životinje. Danas je ekoturizam na jezeru Gatun postao odličan izvor prihoda Paname.

gatun_1_flickr
Jezero Gatun

gatun_2_flickr
Znatiželjni stanovnik tropske šume

gatun_3_flickr

panama_4_flickr
Tropska šuma uz jezero Gatun

Najbolje mjesto za turistički obilazak kanala je kod ustava Miraflores u blizini Panama Cityja odakle se pruža odličan pogled na nekoliko ustava i moguće je dobro promotriti njihov princip rada. Ovdje se nizom ustava brodovi podižu čak 24 metra, u tri razine od kojih je svaka visoka osam metara. Danas Panamskim kanalom plove i veliki kruzeri što ga svrstava u pravu turističku atrakciju ovog dijela svijeta.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila