Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Uspon na vrh slapa na jamajkanski način


Najveća karipska turistička atrakcija

Hrvatska je prepuna nevjerojatnih ljepota prirode. No zbog očuvanja prirode na najljepšim su hrvatskim slapovima prisutne i zabrane nešto temeljitijeg upoznavanja tih istih slapova, to jest, nije dozvoljeno penjati se po njima.

Jamajčani se ne uzrujavaju toliko oko očuvanja netaknute prirode već su se u potpunosti okrenuli turizmu. I to pravom avanturističkom turizmu, onom koji ti dozvoljava da sam isprobaš koliko je stabilan svaki pojedini kamen na prekrasnim slapovima jamajkanske džungle!

dunn_river_falls_2_flickr
Dunn slapovi jedni su od rijetkih na svijetu koji završavaju u moru

dunn_river_falls_6_flickr

Ljepote egzotične Jamajke

U egzotičnom okruženju šarenih ptica i crvenih rododendrona, kristalno bistra voda kaskadno se spušta preko glatkih stijena sve dok na kraju ne završi na bijeloj pješčanoj plaži ulijevajući se u Karipsko more. Slapovi na rijeci Dunn (Dunn's River Falls) nisu ni pretjerano dramatični kao ni nešto posebno veliki, no prekrasno okruženje u kojem su se smjestili svrstava ih među najljepše slapove na svijetu. Jedni su od rijetkih slapova na svijetu koji se ulijevaju direktno u more.

dunn_river_falls_11_flickr
Dunn slapovi završavaju na pješčanoj plaži...

dunn_river_falls_12_flickr
...u čarobnom tirkiznom Karipskom moru

dunn_river_falls_10_flickr_by_box_brownie_2009
Plaže u okolici slapova turistima nude brojne sadržaje

dunn_river_falls_8_flickr

Turistički uspon na vrh slapa

Također, na svijetu ćete teško naći slapove na kojima je veća gužva! Prosječnim danom ove ne tako velike slapove posjeti preko tisuću ljudi. I to posjeti u doslovnom smislu te riječi. Dozvoljeno je penjati se po slapovima skroz do njihovog vrha.

Penjanje započinje na već spomenutoj idiličnoj pješčanoj plaži na obali Karipskog mora, gdje se formira grupa penjača predvođenih vodičem. Cijelim se usponom penjači drže za ruke formirajući prilično glasnu i veselu dugačku zmiju, pomažući jedni drugima pri usponu. Uz pauze je potrebno oko sat i pol kako bi se uspelo do vrha.

dunn_river_falls_13_flickr
Početak uspona na slapove

dunn_river_falls_4_flickr

dunn_river_falls_1_flickr

dunn_river_falls_7_flickr

dunn_river_falls_9_flickr

Dunn's River Falls

Uspon na slapove visine 55 i dužine 180 metara nije ni malo lak, i brojni odustanu putem. Uz slapove postoji nekoliko vidikovaca za one kojima je draže ostati na suhom i gledati nespretno penjanje radoznalih turista, naravno, većinom preko nečijeg ramena.

Na vrhuncu sezone kruzeri se usidravaju u blizini slapova, u najbližem gradu Ocho Rios, i tada ćete teško naći slobodno mjesto u vodi. Ulaz na slapove se naplaćuje, a obzirom na velik interes turista Dunn slapovi spadaju u najprofitabilnije pojedinačno turističko vlasništvo Jamajke.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila