Mjesto za sve ljubitelje putovanja

St. Johns, najstariji sjevernoamerički grad


Grad s najdužim noćnim životom u Kanadi

Kanadski grad St. Johns svojim šareno obojanim kućama pokušava prkositi oštroj klimi koja vlada na otoku Newfoundland. Ovo je najstariji grad kojeg su osnovali Englezi u Sjevernoj Americi. Zbog ulica smještenih na brdima mnogi ga uspoređuju sa San Franciscom. Stoga nije najbolja odluka pokušati ga obići unajmljenim biciklom!

st_johns_7_flickr

st_johns_6_flickr

st_johns_5_flickr st_johns_4_flickr

Šarmantne ulice centra St. Johnsa

U ovom vrlo neobičnom gradu na obali Atlantskog oceana nalaze se mnogi muzeji, galerije i parkovi. U šarenim kućama centra grada smjestile su se suvenirnice, restorani i kafići. Ovdje se nalazi i najstarija ulica u Sjevernoj Americi, Water Street, koja je danas centar društvenog života u gradu.

water_street_1_flickr
Water Street

Po ponudi noćnog života ulici Water konkurira George Street. Ova ulica koja danas prolazi kroz samo dva kvarta ima najveći broj kafića, pubova i restorana po kvadratnom metru u cijeloj Sjevernoj Americi! Ulica je poznata i po tome što kafići u njoj vrata zatvaraju puno poslije kafića u drugim kanadskim gradovima.

Noćni život započinje iza ponoći i uglavnom traje do doručka u nekom od fast foodova koji su otvoreni 24 sata. Početkom svakog kolovoza u ulici George održava se veliki šestodnevni festival koji okupi preko 120.000 ljudi zbog čega ga neki smatraju i najvećim sjevernoameričkim festivalom!

george_street_1_flickr
George Street

Signalno brdo zanimljive povijesti

Mjesto koje većina turista koji putuju u St. Johns posjeti je brdo iznad grada, Signal Hill. Obzirom na dobru stratešku poziciju s pogledom na zaljev na ovom se brdu od 17. stoljeća nalaze obrambene utvrde. Ovdje se odvila završna bitka Sedmogodišnjeg rata kada su Francuzi izgubili i predali brdo Britancima. Od 17. stoljeća pa sve do 1960. godine između brda i mora komuniciralo se signalnim zastavama po čemu je brdo i dobilo ime. Ovdje je primljen i prvi bežični prekooceanski prijenos iz Velike Britanije u Morseovom kodu.

cabot_tower_1_flickr
Toranj Cabot na Signalnom brdu

Snažne sile prirode pred vašim očima

U St. Johnsu moguće je svakodnevno svjedočiti i vrlo neobičnom prirodnom fenomenu. Neopisivo jake i iznenadne plime kao da odjednom ožive u zaljevu Fundys i krenu prema uskom tjesnacu kojim mirno u zaljev utječe rijeka St. Johns. Kada jedna od najjačih plima na svijetu krene u tjesnac, u potpunosti pokori rijeku koja počne teči unazad. Turističke agencije organiziraju promatranje ovog fenomena iz broda, kojim se smije prići samo do određenog mjesta i ne dalje jer iznenadne razlike u razini vode mogu biti veće i od tri metra.

st_johns_2_flickr

st_johns_1_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila