Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Čarobni Belize


Pješčane plaže Karipskog mora

U sjeveroistočnim vodama Belizea nalazi se nekoliko stotina otoka od kojih je najveći Ambergris Caye. Ovaj je otok najpoznatija turistička destinacija Belizea, koji posjetiteljima nudi opuštenu atmosferu zahvaljujući nedostatku prometne gužve i velikih hotela. Na otoku postoji samo nekoliko automobila i većinom ga ljudi upoznaju pješice, unajmljenim biciklom, autom za golf ili vodenim taksijem.

Belize je jedina država Centralne Amerike u kojoj je službeni jezik engleski. Uz engleski dio stanovnika govori i španjolski. Nekada je Belize bio poznat pod nazivom Britanski Honduras. Posebnost ove zemlje su njeni stanovnici koji i dalje njeguju brojne različite kulture svojih predaka.

Grad San Pedro u Belizeu 

Jedini grad na otoku Ambergris Caye je San Pedro, koji je do nedavno bio malo ribarsko selo. Na otoku postoji nekoliko sela i odmarališta. U gradu San Pedro, kao i u njegovoj okolici, smjestili su se brojni hoteli. Slikoviti je gradić prepun malih živopisno obojanih drvenih kućica smještenih uz pješčane ulice. Tu se nalaze i brojni restorani, u kojima su cijene prilično visoke. Do San Pedra možete doći za 75 minuta trajektom ili 20 minutnim letom avionom iz Belize Cityja.

san_pedro_3_flickr

san_pedro_6_flickr san_pedro_7_flickr

san_pedro_2_flickr

san_pedro_1_flickr

san_pedro_4_flickr

san_pedro_5_flickr

Otok Ambergris Caye je u vrijeme Maya bio poluotok, no Maye koje su na poluotoku živjele prekinule su njegovu kopnenu vezu s Meksikom prije 1.500 godina. Otok ima višestoljetnu ribarsku tradiciju. Kroz povijest su stanovnici otoka preživljavali zahvaljujući ribarstvu i trgovini kokosima. Danas većina prihoda dolazi od ekoturizma i ronjenja u tirkiznim vodama Karipskog mora.

Belize je zemlja palmi i čarobnih zalazaka sunca. Prekrasne pješčane plaže njegovih otoka smještene su u blizini mangrovih šuma. Na plaži obavezno popijte rum sa suncobranom. :)

ambergris_caye_1_flickr

ambergris_caye_4_flickr

ambergris_caye_5_flickr

Koraljni greben u Karipskom moru 

Drugi najveći koraljni greben na svijetu leži u Karipskom moru istočno od otoka Ambergris Caye i skoro dodiruje otok na njegovom sjevernom kraju. Na tom mjestu možete promatrati valove koji se lome na grebenu. Zahvaljujući ovom grebenu grad San Pedro je postao centar ronjenja i vodenih sportova u cijeloj državi. Iz grada postoje organizirani brojni izleti na okolne otoke kao i do koraljnog grebena.

koralji_1_flickr

koralji_2_flickr

ronjenje_1_flickr

ronjenje_2_flickr

The Great Blue Hole 

Najpopularnije odredište ronioca u Belizeu je tako zvana "Velika plava rupa". The Great Blue Hole nalazi se u blizini otoka Ambergris Caye. Ova neobična "udubina" u moru omiljeno je odredište mnogih ronioca. Zanimljiva vapnenačka formacija ispod razine mora pravilnog je kružnog oblika i voda koja ju puni izgleda tamnije plava od okolne vode. Uistinu zanimljiv prirodni fenomen, zar ne?

the_great_blue_hole_1_flickr the_great_blue_hole_2_flickr

the_great_blue_hole_3_flickr_by_xl33tk1wi
The Great Blue Hole

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila