Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Autohtona gvatemalska tržnica


Živopisna tržnica u gradu Chichicastenango

Shopping meka Gvatemale... Pojednostavljenog naziva Chichi, tržnica kompliciranog imena Chichicastenango vrlo vjerojatno je najživlja i najživopisnija autohtona tržnica u Srednjoj Americi. Tržnica se smjestila u istoimenom gradu oko tri sata jugozapadno od Guatemala Cityja.   

Najveći tržni dani su četvrtak i nedjelja kada se na ovom mjestu okupe i prodavači iz svih okolnih mjesta. Tržnicu postavljaju večer prije tržnog dana. Na tržnici možete naći šarene ručno rađene tkanine i odjeću, razne maske koje koriste plesači tradicionalnih plesova, drvene rukom rađene predmete i razno posuđe, cvijeće, začine, lokalne biljke koje liječe razne zdravstvene probleme i brojne druge stvari. Teško da ćete ju napustiti praznih ruku.

chichicastenango_6_flickr

chichicastenango_8_flickr
Maske plesača tradicionalnih plesova

chichicastenango_9_flickr
Poznate tkanine iz Gvatemale

U centralnom dijelu tržnice nalaze se mnoge zalogajnice. Tržnica je prilično dobro organizirana i prodavači istih dobara nalaze se grupirani na istim mjestima. Grad Chichicastenango je poznat i po čestim festivalima i raznim proslavama i religioznim procesijama koje se odvijaju na njegovim ulicama.

Uz tržnicu nalazi se 400 godina stara crkva, Iglesia de Santo Tomas, do koje vode stepenice koje datiraju iz mayanskog perioda. Svaka od 18 stepenica koje vode do crkve (nekada su vodile do hrama drevnih Maya), simboliziraju po jedan mjesec u mayanskoj kalendarskoj godini. Godina je imala 18 mjeseci, a svaki je trajao 20 dana. Prema propisima turisti u ovu crkvu trebaju ući kroz bočna, a ne glavna vrata.

chichicastenango_1_flickr chichicastenango_5_flickr
Crkva Iglesia se Santo Tomas

chichicastenango_2_flickr chichicastenango_3_flickr

Danas se tržnica prilično proširila i dalje se širi, zahvaljujući sve većem broju turista koji ju posjećuju. Prvobitna se tržnica s glavnog trga dobrano uvukla i u okolne ulice. Ostaje samo želja da sa sve većim razvojem turizma neće izgubiti na svojoj autentičnosti. 

chichicastenango_7_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila