Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Zavirimo u Tigrovo gnijezdo


Samostan Taktsang u Butanu

Kraljevina Butan, poznata i kao Zemlja zmajeva, smjestila se između Tibeta i Indije i dom je nekih od najveličanstvenijih budističkih samostana na svijetu. Najpoznatiji od njih je samostan Tigrovo gnijezdo.

Impresivan budistički samostan Taktsang (poznat i pod nazivom Dzong) smjestio se na samom rubu 900 metara visoke litice, i danas je neslužbeni simbol države Butan. Iz samostana se pruža pogled na dolinu Paro koja je poznata po nekim od najspektakularnijih krajolika na svijetu. Tigrovo gnijezdo leži 3450 metara iznad razine mora.

Legenda o Tigrovom gnijezdu 

U 17. su stoljeću budistički redovnici započeli gradnju samostana oko pećine koja je stoljećima služila kao duhovni hram. Prema legendi upravo je ova pećina mjesto na koje je 747. godine na letećem tigru sletio Guru Padmasambhava i donio budizam s Tibeta u Butan. Dolazak budizma ukrotio je brojne zle duhove koji su ranije obitavali na ovom području. Navodno je Guru u pećini meditirao puna tri mjeseca!

tigrovo_gnijezdo_7_flickr

tigrovo_gnijezdo_1_flickr

tigrovo_gnijezdo_2_flickr

tigrovo_gnijezdo_3_flickr

Samostan je pretrpio veliko oštećenje u požaru 1998. godine. Uništene su brojne neprocjenjive umjetnine. Danas je Tigrovom gnijezdu vraćen samo dio njegove prvotne veličanstvenosti. U samostanu nije dozvoljeno fotografiranje i svoje foto aparate morati ćete ostaviti na čuvanje na ulazu.

Tigrovo gnijezdo je najposjećeniji samostan u Butanu kao i mjesto koje su za meditaciju koristili neki od najpoznatijih budističkih svećenika. Nalazi se desetak kilometara od grada Paro u kojem je smješten jedini međunarodni aerodrom u Butanu.

Put do samostana Tigrovo gnijezdo 

Do samostana koji po svemu sudeći prkosi gravitaciji sižete nakon dva do tri sata strmog uspona od parkinga ispod litica. Jedina staza koja vodi do samostana nosi prekrano ime "Sto tisuća vila". Vjerojatno zbog čarolije samog krajolika kojim prolazi, kao i zbog zvukova vodopada i vjetra u krošnjama. 60 metara visok vodopad odjednom će vam se prikazati jer ga cijelim putem planina skriva od pogleda. Na putu ćete proći kraj nekoliko manjih samostana, kao i kafića koji nudi odmor od uspona.

tigrovo_gnijezdo_6_flickr

molitvene_zastavice_1_flickr

vodopad_1_flickr tigrovo_gnijezdo_4_flickr

Priča se da je budističkim svećenicima u njihovim tradicionalnim papučama potrebno manje od dva sata da bi došli do samostana. Za razliku od njih većini je Zapadnjaka potrebno puno duže! Zašto ne bi posjetili Butan i ovaj prekrasni samostan i provjerili što je prava istina!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila