Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Hrvatska ekspedicija u Gvajanu


Avantura u Gvajani

Tko je od vas nekada poželio otputovati u potpuno neistraženi dio svijeta? Da li znate koja je zemlja i danas, u 21. stoljeću najmanje istražena i prepuna nepoznanica? Radi se o Gvajani (Guyana), južnoameričkoj zemlji veličine Velike Britanije. Gvajana krije neke od najneistraženijih kišnih šuma na svijetu, prastarih i netaknutih... Ta divljina toliko je daleka i skrivena da je uspjela izbjeći motornu pilu i masovno uništenje!

Vratimo se na pitanje, tko je dakle od vas barem jednom poželio okušati se u velikoj avanturi istraživanja nepoznatoga? Mi znamo za jednog velikog avanturistu koji se odlučio upravo za ovakvu avanturu. Radi se o svjetskom putniku i fotografu Siniši Glogoškom kojem će društvo praviti speleolog Bernard Bregar.

Hrvatska ekspedicija u Gvajanu započela je 22. siječnja i trajat će sve do 5. ožujka 2012. godine. Glavni sponzori ovog jedinstvenog putovanja su agencija STA Zagreb i ISIC Hrvatska, a među ostalim sponzorima našao se i vaš SvjetskiPutnik.hr. :) 

Kišne šume u Gvajani 

Šume u Gvajani su prilično nemilosrdno mjesto. Mjesto u kojem žive najveće tarantule na svijetu, a da stvar bude opasnija tu su i najotrovnije svjetske zmije... Rijeke u Gvajani su prepune brzaca. U njima živi najveća koncentracija kajmana (električnih jegulja) na svijetu, kao i najveće pirane na svijetu. Gvajana je uistinu zemlja s najviše prefiksa "naj".

Uz opasnosti koje šume Gvajane kriju, tu su se našle i mnoge prekrasne stvari. Šume su pravo carstvo orhideja i većina vrsta orhideja na svijetu živi upravo u njima! U šumama živi više ptičjih vrsta nego u cijeloj Sjevernoj Americi! Da stvar bude još ljepša, ovdje žive i divovske kornjače, anakonde, divovski mravojedi, jaguari, divovske vidre, vampirski šišmiši, kao i brojne druge endemske biljke i životinje. 

Cilj hrvatske ekspedicije u Gvajanu

Siniša Glogoški i Bernard Bregar uputili su se u opasne i tajnovite kišne gvajanske šume sa zanimljivim ciljem. Želja im je istražiti područje smješteno uz 250 metara visok vodopad Kaieteur. Nevjerojatan je podatak da se iza vodopada krije špilja koju još nitko nije istražio! Upravo su to odlučili napraviti naši fotograf i speleolog.

kaieteur_1_flickr

kaieteur_2_flickr
Tko ima želju ući u špilju iza ovog slapa?

kaieteur_4_flickr

kaieteur_3_flickr

Na prostoru oko vodopada Kaieteur, uz brojne okolne rijeke žive razna domorodačka plemena. Naš zanimljivi dvojac pokušati će što bolje dokumentirati njihov način života. Potražit će i ilegalne kopače dijamanata te napisati i snimiti reportažu o njima. Nakon toga vratit će se nizvodno do prvog naseljeno mjesta, u čamcu domorodaca koji je izdubljen u drvetu. Kroz prašumu će doći do tapuija, planine Roraima koju će istraživati desetak dana. 

roraima_1_flickr
Planina Roraima

Hrvatska ekspedicija u Gvajanu vrlo je zahtjevan pothvat i zbog teških klimatskih uvjeta. Iako je u ovom periodu u prašumi sušno razdoblje, kiša pada nekoliko puta na dan i vlaga je skoro 100%. Naši će avanturisti proučavati i dokumentirati floru i faunu posebnom i teškom foto opremom koju će cijelo vrijeme putovanja nositi sa sobom. 

Hrabrim putnicima Siniši i Bernardu želimo sretno i uspješno putovanje i s nestrpljenjem iščekujemo njihov povratak i zanimljiv izvještaj o njihovim bezbrojnim doživljajima!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila