Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najnapučeniji otok na svijetu


Santa Cruz del Islote

Da li ste znali da su neki otoci toliko napučeni da na njih ne stane niti groblje ili nogometno igralište? Najnapučeniji otok na svijetu neslužbeno je otočić Santa Cruz del Islote, udaljen jedan sat vožnje brodom od obale Kolumbije.

Na otoku Santa Cruz del Islote nalazi se oko 90 kuća. U njima stalno živi oko 700 stanovnika. Populacija otoka naglo naraste na oko 1.200 kada se djeca koja idu u srednju školu ili fakultet vrate svojim kućama za vrijeme praznika.

Otok koji nema plažu!

Ovaj neobični otok je toliko prenapučen da unatoč prekrasnom moru koje ga okružuje nema ni svoju plažu, ni bazen, kao ni hotel! Svoje mrtve stanovnici pokapaju na susjednom otoku. Jedini trg smješten oa otoku Santa Cruz velik je kao pola teniskog igrališta!

santa_cruz_del_islote_3_flickr

santa_cruz_del_islote_1_flickr

santa_cruz_del_islote_5_flickr

santa_cruz_del_islote_4_flickr

santa_cruz_del_islote_6_flickr

Arhipelag San Bernando

Otok Santa Cruz pripada arhipelagu San Bernando. Radi se o nizu malih koraljnih otoka koji su se smjestili na udaljenosti od oko sat vremena od kolumbijskog turističkog grada Tolua. Iz grada Tolua svakodnevno postoje organizirani jednodnevni izleti brodom do ovih otoka. Također, do otoka Santa Cruz moguće je doći i u vlastitom aranžmanu trajektom koji vozi svaki dan.

Otoke arhipelaga San Bernando u 19. stoljeću naselili su ribari afričkog i kolumbijskog porijekla. Njih je u ovaj mali raj privuklo mnoštvo ribe, jastoga i morskih kornjača. Danas su brojni ribari prilično iscrpili morsku ponudu ribe.

Otok Mucura

Neki od turista koji uživaju u istraživanju malih otočića ostaju preko noći na otoku Mucura. Ovaj je tropski otok poznat po svojim bijelim pješčanim plažama, koraljnim grebenima i izvrsnom centru ronjenja.

otok_mucura_flickr
Otok Mucura

otok_mucura_2_flickr
Otok Mucura

Na otoku Santa Cruz gotovo da nema struje, a zalihe pitke vode prilično su skromne. Žene peru rublje u slanoj vodi iz zdenca. Unatoč ovome, otok Santa Cruz je idilično i mirno ribarsko mjesto, u kojem nećete osjetiti stres i napetost prouzrokovan borbama između gerila, paramilitarnih grupa i vojske koje su preplavile kopnenu Kolumbiju. Noću na otoku nitko ne zaključava svoja vrata. Čest su prizor svake večeri veće grupe ljudi koje se okupljaju u susjedovoj kući i zajedno gledaju sapunice :).

zalihe_vode_flickr
Dragocjene zalihe vode

 

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila