Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Viša sila drži stijenu u Mianmaru!


Zlatna pagoda na zlatnoj stijeni

Jedno od najsvetijih mjesta u državi Mianmar smjestilo se na sjevernom vrhu brda Kyaikhtiyo, u okrugu Shwegyin na visini od oko 1.100 metara. Najbliži grad je Kyaikhtiyo, udaljen 20 kilometara. Zlatna pagoda Kyaik-Hti-Yo smjestila se na okrugloj stijeni prekrivenoj zlatom, koja balansira na vrhu velike litice, dotičući se same litice iznimno malom površinom!

Vjeruje se da stijena leži na vlasi Budine kose koju je na liticu postavio pustinjak koji je osnovao svetište, prije više od 2.500 godina, u vrijeme dok je Buda bio živ. Legenda kaže da je pustinjak izabrao ovu stijenu za izgradnju pagode jer ona oblikom podsjeća na njegovu glavu!

pagoda_4_flickr pagoda_5_flickr

hodocasnici_2_flickr pagoda_7_flickr

Ova mala pagoda visoka nešto manje od sedam metara leži na nešto višoj stijeni. Unatoč svojoj maloj veličini postala je najpoznatija pagoda Mianmara! Danas pagodu posjećuju brojni hodočasnici i turisti iz cijelog svijeta! Postoje organizirani turistički obilasci iz grada Kyaikhtiyoa, ne samo ove nego i brojnih drugih novijih hramova i pagoda koje su se smjestile u ovom dijelu Mianmara.

Danas je na udaljenosti manjoj od 3 kilometra od pagode sagrađeno nekoliko hotela. Tu su se smjestili i brojni kampovi. Postoje i organizirane planinarske ture koje vode do pagode. Planinarske staze do pagode su uređene, i uz njih se nalazi nekoliko odmarališta.

pagoda_1_flickr

pagoda_2_flickr

pagoda_3_flickr

Svakog ožujka na puni mjesec (Tabaung) održava se festival kada se na platformi oko pagode pali 90.000 svijeća i na tisuće vjernika nude voće i slatkiše kao dar Budi.

U blizini zlatne stijene i pagode smjestilo se nekoliko restorana i suvenirnica. Pagoda i zlatna stijena kroz dan mijenjaju boju obasjane suncem. Poseban ih je doživljaj vidjeti kada sunce zalazi. Morate znati da je ženama zabranjeno doticati stijenu!

hodocasnici_3_flickr

hodocasnici_flickr

Ova je pagoda pravo svjetsko čudo obzirom da leži na vrhu jajolike stijene! A stijena s više od polovice svoje površine balansira preko ruba litice! Budisti vjeruju da stijenu na litici u ravnoteži održava upravo vlas Budine kose! Uistinu samo neka viša sila već stoljećima održava ovu pagodu na ovom nevjerovatnom mjestu, unatoč jakom vjetru i mnogim potresima koji su pogodili ovo područje! Ovaj je prizor nešto što morate vidjeti svojim očima da bi povjerovali! Mjesto koje ne smijete propustiti obići ako putujete u Mianmar!


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila