Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najveća građevina na svijetu od blata


Simbol Afrike

Najveća građevina na svijetu sagrađena od blata smjestila se u gradu Djennéu, državi Mali, u zapadnoj Africi. Mali je država u razvoju i jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Unatoč siromaštvu Mali nudi neke od najvećih turističkih atrakcija u cijeloj zapadnoj Africi, a jedna od njih upravo je ova veličanstvena građevina od blata, džamija u gradu Djennéu (Great Mosque of Djenné).

djenne_flickr

Džamija u gradu Djennéu

Danas jedan od simbola Afrike, džamija od blata izgrađena je u sudanskom stilu s vidljivim islamskim utjecajem. Po mišljenju brojnih arhitekata ova je građevina pravo remek djelo i potpuna prezentacija ovog zanimljivog stila gradnje! Iz njenih zidina izlaze drveni kolci koji uz dekorativnu svrhu ojačavaju i učvrščuju blatnu konstrukciju i olakšavaju godišnje održavanje blatnih zidina.

great__mosque_of_djenne_2_flickr

great__mosque_of_djenne_3_flickr

great__mosque_of_djenne_6_flickr

Godišnje održavanje ove blatne džamije nužno je zbog njezine osjetljivosti na vjetar i kišu, promjenu temperature i vlažnosti zraka. Održavanje se godišnje vrši uz veliku proslavu i festival oko džamije. U nadogradnji blatne građevine sudjeluju svi, uključujući i dječake koji se igraju u blatu mijeseći ga, i tako ga pripremaju za gradnju. Žene i djevojke su zadužene za donošenje vode za gradnju i za piće. Cijeli se grad uključi u radove!

Prekrasna džamija leži na poplavnom području rijeke Bani. Prva džamija na ovom je mjestu sagrađena u 13. stoljeću. Današnja je džamija stara oko 100 godina.

Velika vanjska tržnica, šarena i egzotična, smjestila se ispred džamije i uz džamiju je obavezno mjesto za posjetiti prilikom putovanja u Mali!

djenne_market_flickr djenne_market_2_flickr
Tržnica u Djenneu

great__mosque_of_djenne_5_flickr


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila