Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Nizozemska nije samo Amsterdam


Nizozemskom od tulipana do vjetrenjača...

Da li znate da više od polovice Nizozemske leži niže od morske razine? U ovoj gusto naseljenoj zemlji, u kojoj su u prošlosti bile česte poplave, teritorij je povećan ljudskom rukom, isušivanjem mora i rijeka, nasipanjem zemlje i gradnjom brojnih brana. Na nekadašnjem morskom dnu (koje se naziva polder) danas cvijeta poljoprivreda, grade se naselja i prometnice! Nevjerovatna je činjenica da se Amsterdamska zračna luka nalazi u polderu!

Sigurno se kod samog spomena Nizozemske odmah sjetite Amsterdama. Amsteradam je i glavno turističko odredište u Nizozemskoj. Ali osim glavnog grada u turističku ponudu Nizozemske ulaze i brojni drugi povijesni gradovi, kao i čarobni krajolici, brojni kanali, vjetrenjače i još mnogo toga smješteno širom Nizozemske. Na zapadu i sjeveru zemlje nalaze se brojne zaštitne dine i pješčane plaže. A u proljeće jedno od glavnih turističkih atrakcija Nizozemske postaju vrtovi cvijeća. Što dakle treba posjetiti u Nizozemskoj?

Vrtovi Keukenhof

Najveći svjetski vrt cvijeća smjestio se u Nizozemskoj. Ovdje se godišnje posadi preko sedam milijuna cvijetova! Vjerovatno znate da je Nizozemska poznata po najljepšim tulipanima na svijetu. U ovom ćete vrtu uz tulipane naći i brojne druge cvijetove.

Vrtovi su otvoreni za turistički obilazak od zadnjeg tjedna ožujka pa do sredine svibnja. Zadnjih je 60 godina ovaj vrt jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Nizozemskoj! CNN je proglasio vrtove Keukenhof za jednu od svjetskih top destinacija u 2012. godini! Više o vrtovima Keukenhof možete saznati na stranici www.keukenhof.nl.

keukenhof_1_flickr

keukenhof_2_flickr

Gradska vijećnica u gradu Delftu

Prekrasna renesansna građevina gradske vijećnice smjestila se na trgu Markt u nizozemskom gradu Delftu. Danas se u njoj održavaju civilna vjenčanja.

Najveći dio gradske vijećnice datira iz 17. stoljeća. No toranj je ovdje postojao i prije same zgrade, još početkom 14. stoljeća. Toranj, zvan i "kamen" prekriven je vapnencem iz Belgije. Ispod tornja nalaze se prostorije u prošlosti korištene kao zatvor.

delft_city_hall_flickr

delft_city_hall_2_flickr

delft_flickr
Šarmantni grad Delft

Kanali u gradu Leidenu

Najstarije nizozemsko sveučilište nalazi se u gradu Leidenu. Grad je poznat i kao rodno mjesto Rembrandta. Ali sigurno najljepši dio Leidena njegovi su kanali! Stari centar Leidena jedan je od najvećih nizozemskih gradskih centara iz 17. stoljeća.

leiden_2_flickr

leiden_3_flickr leiden_4_flickr

leiden_flickr

Trg Vrijthof u gradu Maastrichtu

Grad Maastricht smjestio se na južnom kraju Nizozemske. Poznat je po svom glavnom trgu, Vrijthofu, na kojem su se uz gradsko kazalište smjestile i dvije crkve, Sint-Servaas Basiliek i Sint-Janskerk. Na ovom se trgu kroz godinu održavaju brojni festivali.

Grad Maastricht ima reputaciju grada obrazovanja, lokalnog folklora, povijesti i kulture. Ovaj je grad naseljen još od vremena Rimskog carstva.

maastricht_vrijthof__2_flickr
Trg Vrijthof

Selo vjetrenjača, Kinderdijk

Najveća koncentracija vjetrenjača u Nizozemskoj na jednom mjestu nalazi se u blizini sela Kinderdijk. Danas u Nizozemskoj postoji više od 1.000 starih vjetrenjača! Neke od vjetrenjača oko sela Kinderdijk datiraju iz 18. stoljeća. Korištene su za izvlačenje vode iz poldera. Vjetrenjače su u odličnom stanju i jedno su od posjećenijih turističkih mjesta u Nizozemskoj!

vjetrenjace_2_flickr

vjetrenjace_3_flickr vjetrenjace_4_flickr

vjetrenjace_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila