Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Turističke atrakcije Laosa


Putovanje u prošlost

Laos, planinska zemlja smještena u jugoistočnoj Aziji dugi je niz godina bio izoliran od vanjskog svijeta. Posljedica toga je da danas, dolaskom na njegovo tlo imate osjećaj da ste ušli u neko drugo, davno prošlo vrijeme. Laos se danas sve više otvara i prikazuje turistima kao vrlo zanimljiva egzotična destinacija. Navesti ćemo vam glavne znamenitosti koje ne smijete propustiti obići ako putujete u Laos.

Budistički hram Pha That Luang

Jedna od najvećih znamenitosti Laosa je Pha That Luang, zlatom prekriveni budistički hram iz 16. stoljeća, izgrađen na ostacima starog hrama iz 3. stoljeća. Ovaj veličanstveni hram se smjestio u centru glavnog grada Laosa, Vientianeu. Tri nivoa ovog hrama predstavljaju razne stadije budističkog prosvjetljenja. Najniži nivo predstavlja materijalni svijet dok najviši predstavlja svijet ništavila i beskraja. Danas ovaj zlatni hram simbolizira Laos.

391566528_eaac864b49_z

Rijeka Mekong

Rijeka Mekong, sedma rijeka po dužini u Aziji, najveća je rijeka jugoistočne Azije. Laos duguje mnogo ovoj velikoj rijeci, jer je zbog priličnog lošeg stanja njegovih cesta i vrlo brdovitog kraja Mekong danas glavna prometnica Laosa. Postoje brojni turistički izleti organizirani na rijeci. Najljepši dio Mekonga u Laosu je u njezinom gornjem toku. Uživat ćete ako krenete izletničkim brodom od Huay Xaia na granici sa Tajlandom do Luang Prabanga.

mekong

mekong2

Grad Vang Vieng

Riječki grad Vang Vieng u potpunosti se okrenuo turizmu. Grad se smjestio na rijeci Nam Song u središnjem Laosu, na četiri sata vožnje busom od glavnog grada. Glavna ulica Vang Vienga vrvi turistima i njima okrenutim sadržajima. Tu ćete naći brojne hotele, prenoćišta, restorane, kafiće, internet kafiće i turističke agencije.

Glavna turistička atrakcija Vang Vienga je dramatičan krajolik unutar kojeg se grad smjestio. Strme litice vapnenačkih planina koje okružuju grad su popularno odredište onih željnih avanturističkih penjanja po liticama. Tu se nalaze i brojne spilje koje su odredište turističkih izleta, ali i brojnih speleologa. Prekrasni su i izleti brodom po rijeci Nam Song.

vang_vieng3

vang_vieng4

Otoci Si Phan Don

Riječki arhipelag koji se smjestio na rijeci Mekong u južnom Laosu, Si Phan Don, u doslovnom prijevodu znači 4.000 otoka. Ovaj dio Mekonga je vrlo dramatičan i buran zbog brojnih brzaca i slapova koji se protežu duž rijeke na području od čak 9.7 kilometara. Najpoznatiji su slapovi Khone Phapheng.

Nešto niže od brzaca živi mala i vrlo ugrožena kolonija slatkovodnih delfina Irrawaddy. Glavni otoci koji privlače turiste su Don Det, Don Khon i Don Kong na kojima se možete smjestiti u bungalovu. Od sadržaja za turiste ovdje je moguće unajmiti bicikl za istraživanje otoka ili kajakza one pustolovnijeg duha.

don_det

don_khon

si_phan_don

si_phan_don2

Grad Luang Prabang

Jedno od najpoznatijih turističkih odredišta Laosa je grad Luang Prabang, smješten u sjevernom Laosu. Do 1975. godine kada su komunisti preuzeli vlast, Luang Prabang je bio kraljevska rezidencija i prijestolnica kraljevstva Lan Sang. Stara tradicionalna gradska jezgra se smjestila na poluotoku između rijeka Mekong i Nam Khan.

Na glavnoj ćete cesti naći brojne hramove zlatnih krovova, kraljevske rezidencije i šarmantne tradicionalne drvene kuće, kao i europske kolonijalne građevina iz 19. stoljeća. Svakog dana u zoru redovnici iz brojnih samostana bosi hodaju ulicama i skupljaju rižu koju im daju stanovnici grada.

luang_prabang_vat_xieng_thong

luang_prabang

redovnici


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila