Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Vatikan, najmanja država svijeta


Što treba vidjeti u Vatikanu?

Svi znamo ponešto o Vatikanu, ali nitko ne zna sve tajne te najmanje države na svijetu. Vatikan, sjedište poglavara katoličke crkve, najmanja je zemlja svijeta koja se proteže na svega 0,44 km². Kao i sve zemlje svijeta, i Vatikan ima svoju vojsku, policiju, poštu, banku, poglavara pa čak i željeznicu, najmanju željeznicu na svijetu. Vatikan nastanjuje 800 stanovnika od kojih su svi Katolici.

DSCF0196
Zidine oko Vatikana

DSCF0130
Švicarska garda

Ulica pomirenja - Via della Conciliazione

U Vatikan se stiže prelijepom ulicom pomiranja. Tu je ulicu u čast pomirenja Italije i Vatikana sagradio Mussolini. Ulica se pruža od rijeke Tiber i Anđeoske palače do Trga svetog Petra. U ovoj ulici nalaze se brojne suvenirnice, trgovine i veleposlanstva zemalja pri Vatikanu od kojih Hrvatsko veleposlanstvo leži najbliže Trgu svetog Petra. Prepoznat ćete ga po velikoj hrvatskoj zastavi izvješenoj na pročelju zgrade veleposlanstva.

DSCF0180 DSCF0192

DSCF0062
Pogled na baziliku iz Ulice pomirenja

Trg svetog Petra - Piazza San Pietro

Trg svetoga Petra jedino je mjesto na koje se bez ikakve kontrole može ući u Vatikan. Na svim je ostalim ulazima u Vatikan potrebno proći kontrolu kao i na svim drugim državnim granicama.

Trg svetog Petra ogroman je ovalni trg s obeliskom u sredini. Sa svake strane obeliska nalazi se fontana, a tu su smještene i četiri slavine sa pitkom vodom. U okolici trga nalaze se mnogi izvori vode tako da sigurno nećete biti žedni. Trg svetog Petra projektirao je slavni Lorenzo Bernini.

DSCF0177
Pogled na Trg svetog Petra s kupole Bazilike svetog Petra

DSCF0122
Prilazimo trgu iz Ulice pomirenja

DSCF0123

DSCF0181
Pogled iz Bazilike svetog Petra na trg


Trg je okružen s četiri reda stupova na kojima se nalaze kipovi brojnih svetaca. Kod obeliska označene su točke stojeći na kojima ta četiri reda stupova izgledaju kao jedan!

DSCF0189

Bazilika svetog Petra

Da bi se ušlo u baziliku potrebno je proći prilično rigorozan pregled, organiziran nakon 11. rujna. U Baziliku svetog Petra se sa Trga svetog Petra ulazi kroz brojna vrata, od kojih su najvažnija Sveta vrata koja su zazidana, a papa ih otvara samo za vrijeme Svete godine. Tu su uvijek prilično velike gužve zbog brojnih turista, pa se pripremite na čekanje u redu za ulaz.

Baziliku svetog Petra krase mnoge znamenitosti. Među najpoznatijima su Michelangelova Pieta i grob svetog Petra. Na podu koji spaja ulaz u crkvu s oltarom popisane su crkve svijeta po veličini (naravno da je najveća crkva na svijetu Crkva svetog Petra). U bazilici se nalazi i ispovjedaonica u kojoj se od 14. stoljeća može ispovijedati na hrvatskom jeziku. Hrvati su jedini koju uživaju taj luksuz.

DSCF0137 DSCF0148

DSCF0146 DSCF0145

Kupola bazilike svetog Petra

Najveličanstveniji dio bazilike svakako je njena kupola. Da bi se popeli na kupolu na Crkvi svetog Petra potrebno je napraviti veliki krug stepenicama oko nje, čekati u dugom redu, te savladati brojne stube. Pred sam kraj ćete se provlačiti kroz uske naočigled beskrajne uspone. No ova se pasija svakako isplati jer s vrha kupole puca veličanstven pogled na sve strane vječnog Rima.

DSCF0154

Put prema usponu na kupolu

DSCF0155 DSCF0183

Vide se mali ljudi na terasi oko vrha kupole :)

DSCF0165

DSCF0176
Pogled s kupole na dio vatikanskih vrtova

Vatikanski muzeji

Uz Trg i Baziliku svetog Petra u Vatikanu su smjestili i neprocjenjivi vatikanski muzeji, prekrasni vatikanski vrtovi te veličanstvene kripte.

Vatikanski muzeji su skup muzeja u kojima se nalazi najvrednija zbirka umjetnina na svijetu. Smješteni su u Apostolskoj palači. Od mnogih vatikanskih muzeja ističe se: pinakoteka (muzej slika), muzej moderne umjetnosti, biblioteka, muzej pape Pija i Klementa, muzej pape Chiaramontija te veličanstvena Sikstinska kapela. O muzejima, koje smo također obišli, nešto više reći ćemo drugom prilikom.


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila