Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Legendarno srebrno brdo u Boliviji


Grad Potosi u podnožju Bogatog brda

Bogato brdo ili Cerro Rico smješteno iznad bolivijskog grada Potosi, u 16. je stoljeću svojim srebrom privuklo španjolske osvajače u do tada mirni dio Bolivije. Planina je bila toliko bogata srebrom da su se na daleko proširile legende o pravoj srebrnoj planini!

Prije španjolske kolonizacije na ovom se mjestu u podnožju planine nalazilo malo selo. Španjolski su osvajači sredinom 16. stoljeća na ovom području masovno tražili zlato, no uspjeli su pronaći jedno od najvećih nalazišta srebra u cijelom Novom Svijetu! 1545. godine na mjestu sela osnovali su grad Potosi.

potosi_1_flickr
Bogato brdo iznad grada Potosi

potosi_2_flickr potosi_3_flickr

Potosi, grad prekrasnih španjolskih kolonijalnih građevina 

Stoljeće nakon što je osnovan Potosi je bio jedan od najvećih gradova na cijelom svijetu, kao i jedan od najbogatijih! U rudnicima su u srebrnoj planini bili prisiljeni raditi Indijanci, kao i afrički i indijski robovi. Nevjerojatan je podatak da je u 16. stoljeću ovo područje bilo najveći svjetski industrijski kompleks! U rudniku i dalje ima srebra no do njega se sve teže dolazi. I dalje se vadi kositar.

potosi_6_flickr_by_the_world_by_road

potosi_8_flickr_by_the_world_by_road

potosi_7_flickr_by_the_world_by_road

potosi_10_flickr_by_the_world_by_road potosi_9_flickr_by_the_world_by_road

Srebro je putovalo skroz do Španjolske 

Španjolci se u gradu osnovali i kovačnicu novca od srebra u kojoj je rađen kraljevski novac. Srebrna je planina bila glavni izvor srebra u cijelom španjolskom kolonijalnom carstvu, i velike su količine novca ljamama i mulama dopremane do obale Tihog oceana pa brodovima u Španjolsku. Zbog svjetske slave koju je svojim rudnicima stekao Potosi, po njemu su nazvani i brojni drugi rudarski gradovi u Meksiku i SAD-u.

Legenda naroda Inka 

Prema legendi naroda Inka, grad je ime dobio od riječi potocsi koja prevedena znači "gromoglasna buka". Legenda kaže da je rudare španjolskog kralja uplašio nadljudski snažan glas koji im je rekao da je srebro namjenjeno drugim gospodarima i da ga ne diraju. 

Turistički obilazak Potosija 

Potosi je jedan od najviše smještenih gradova na svijetu (leži na visini od 4.090 metara) i zbog toga se u njemu poželjno dobro zaštiti od sunca. Grad je idealna destinacija za sve koji žele istražiti učinak kolonizacije na bolivijske starosjedioce.

Moguće je turistički obići cijeli proizvodni lanac od rudnika sve do Kraljevske kovačnice. Postoje organizirani turistički obilasci vrućih i zagušljivih hodnika i tunela rudnika, a rudari na koje naiđete sigurno neće odbiti mali poklon u obliku boce vode, soka ili cigarete. Na prodavače ovih dobara naići ćete na putu od grada prema rudniku. Moguće je posjetiti i staru Kraljevsku kovačnicu novca ili Kuću novca koja je danas pretvorena u muzej (Casa Nacional de Moneda). 

potosi_4_flickr
Prilaz rudnicima u planini Cerro Rico

rudari_1_flickr
Rudari i danas većinu dana provode duboko u planini

rudari_2_flickr
Voda, sokovi i dinamit kao poklon rudarima

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila