Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najopasnija cesta na svijetu


Cesta smrti u Boliviji

Egzotična i zanimljiva Bolivija krije i neka prilično opasna mjesta. Jedno od njih je tako zvana "najopasnija cesta na svijetu", Yungas Road, kojom od La Paza stižete do Amazone. Cesta duga 69 kilometara vodi preko i niz brda do grada Coroica

Cesta izgrađena 30-ih godina prošlog stoljeća većim je dijelom urezana u strme litice. Naravno, na ovoj cesti širine do 3,2 metra nećete naći zaštitne ograde! Vrijeme se u kišnoj šumi jako brzo mijenja i problemi mogu nastati i zbog kiše i vrlo jake magle koje su česte u ovom kraju. Ako se vozite iza nekoga, prilične probleme pravit će vam prašina zbog koje ćete teško vidjeti cestu.

Prema lokalnom pravilu, prednost prolaza ima vozilo koje se kreće uzbrdo, i drugo se vozilo mora zaustaviti uz vanjski rub ceste i propustiti ga. Za razliku od ostatka Bolivije, na ovoj se cesti vozi na lijevoj strani! Procjenjuje se da svake godine 200 do 300 putnika nastrada prilikom vožnje ovom cestom.

yungas_3_flickr

yungas_10_flickr_wilson_tom yungas_2_flickr

yungas_1_flickr yungas_7_flickr

Cesta je opasna za vožnju u motornim vozilima, no od kraja prošlog stoljeća postala je omiljeno odredište biciklista koji uz vijugavu cestu mogu uživati u prekrasnim krajolicima. Danas su se mnoge bolivijske turističke agencije angažirale u ovom obliku ekstremnog sporta.

O ukusima se ne raspravlja, no na ovoj će cesti svi ljubitelji avanturističkih sportova sigurno doći na svoje! Iako je adrenalin sigurno puno viši u slučaju da se vozite autom i u susret vam dolazi kamion... A kraj vas se litica spušta 600 metara do male riječice na dnu...

yungas_6_flickr

yungas_8_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila