Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Meksička piramida


Tko je ovdje i kako živio?

Srednja Amerika prepuna je čudesnih arheoloških otkrića, a vjerovatno i brojnih iznenađenja koja tek čekaju da budu otkrivena. Jedno od najzanimljivijih i najintrigantnijih arheoloških nalazišta Meksika je grad Teotihuacan i njegova slavna Piramida sunca.

piramide_u_meksiku_1_flickr

Grad Teotihuacan smjestio se sjeverozapadno od Mexico Cityja, na nadmorskoj visini između 2250 i 2850 metara. Okružen je planinskim lancem i smješten u vulkanskoj zoni. Teotihuacan je prvi grad koji je postojao u Srednjoj Americi, i u svoje vrijeme bio je jedan od najvećih gradova na svijetu, s populacijom oko 200.000 ljudi!

O Teotihuacanu danas se vrlo malo zna. On je prava zagonetka koja kopka maštu brojnih znanstvenika i mnogih koji dolaze posjetiti Meksiko. Nije poznato koji je narod ovdje živio niti kojim su jezikom govorili. Ne zna se ni gdje su im sahranjeni vladari. Poznato je da su znali točno odrediti vrijeme uz pomoć zvijezda. Vjerovatno je u Teotihuacanu postojao i kult ljudskog žrtvovanja. Pretpostavlja se da su Teotihuakanci svojim bogovima prinosili krv poraženih naroda i suparnika.

Grad je osnovan oko 200. godine prije Krista, a vrhunac je doživio oko 300. godine. Imao je pravilan geometrijski plan gradnje, vjerovatno temeljen na astronomskim mjerenjima. Takvim je načinom gradnje pobuđivao strahopoštovanje kod ostalih naroda. Sam je grad bio veći od carskoga Rima! Teotihuacan je s dvije velike ulice bio podijeljen na četiri kvadranta. Avenija mrtvih duga 16 kilometara, pružala se sa sjevera prema jugu. Druga avenija išla je u smjeru istok zapad. Carstvo koje se stvorilo oko Teotihuacana bilo je prva američka velesila.

Piramida sunca je mjesto na koje su hodočastili brojni hodočasnici iz raznih dalekih mjesta. Smjestila se u samom središtu Teotihuacana. Hodočasnici su se penjali strmim stubištem koje povezuje sve razine piramide, do hrama na njenom vrhu.

piramide_u_meksiku_4_flickr
Strmim stubištima piramide danas hodočaste turisti iz svih dijelova svijeta

piramide_u_meksiku_6_flickr

Piramida sunca visoka je 63 metra. Građena je od platformi na četiri razine. Vrh piramide je ravan, a na njemu se nekada nalazio hram. S hramom piramida je bila visoka 72 metra i bila je veća je od Keopsove piramide! Glavno pročelje piramide gleda u smjeru zalaska sunca. Osnova piramide je kvadratna, a svaka je  stranica duga 225 metara. Piramida je izgledom usklađena s krajolikom visoravni na koju se smjestila.

Ispod piramide nalazi se prirodna špilja koju su davni ljudi isklesali u obliku djeteline. Špilja je imala jako religiozno značenje. Vjerovalo se da su iz te špilje potekli preci stanovnika Teotihuacana.

piramide_u_meksiku_2_flickr

piramide_u_meksiku_5_flickr

U doba Azteka Teotihuacan je već bio u ruševinama. Azteci su vjerovali da su na to mjesto nekoć sahranjeni njihovi bogovi. Na taj su način sačuvali mit o nastanku Teotihuacana. Azteci su gradu i nadijenuli ime Teotihuacan, što znači "Grad bogova" i uz nalazište vezali svoju mitologiju.

Teotihuacan je otkriven prije petstotinjak godina kada su ljude zaintrigirali pravilni oblici brežuljaka. Nakon učinjenog iskapanja otkriven je najsenzacionalniji velegrad starog Meksika! Možete li zamisliti da se ispod zemlje krilo ovakvo nalazište?

Grad Teotihuacan uništen je u 8. stoljeću u velikom požaru. Vjerovatno su njegovoj propasti pridonijele i invazija nomada sa sjevera, velika nestašica hrane, borbe između raznih grupa u gradu kao i pobuna naroda protiv vladara. Danas ostaci grada kriju tajnu najneshvaćenije civilizacije drevnog svijeta. Tko sada ne bi poželio otputovati u Meksiko?

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila