Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Meksički grad mumija i rudnika srebra


Rudnici, mumije i ulice za izgubiti se

Skriven u uskoj dolini između planina Sierra de Guanajuato u Meksiku leži prekrasni kolonijalni gradić Guanajuato. Guanajuato leži na visinu od 2.008 metara, na pet sati vožnje sjeverozapadno od Mexico Cityja. Gradić su osnovali Španjolci 1554. godine u blizini rudnika bogatih srebrom koji su u 16. stoljeću masivno iskorištavani u korist španjolske krune. Tada je u tom kraju vladao pravi rudarski bum! Danas postoje organizirani turistički izleti u neke od rudnika.

Zahvaljujući masovnom dolasku stanovnika u ove krajeve u potrazi za srebrom i boljim životom sagrađen je grad Guanajuato, poznat po prekrasnim ružičastim zelenim i crvenim hacijendama i kolonijalnim građevinama, kao i po brojnim većim i manjim trgovima. Na glavnom gradskom trgu, El Jardimu svake se večeri nešto događa!

guanajuato_11_flickr guanajuato_14_flickr

guanajuato_8_flickr guanajuato_6_flickr

Mreža ulica Guanajuatoa

Guanajuato je u potpunosti prilagođen pješacima koji mogu uživati u njegovim šarenim ulicama bez straha od automobila. Naime, većina gradskog prometa djelomično ili u potpunosti prolazi kroz kamene podzemne tunele, jer su ulice na površini vrlo uske i vijugave. I ovakvih uskih uličica ima nekoliko stotina!

guanajuato_13_flickr

guanajuato_15_flickr

Većina ovih neobičnih i vrlo vijugavih uličica (koje su takve jer prate teren na kojem su nastale) nemaju imena. Neke od ulica imaju vrlo neobična imena kao "Izađi ako možeš"! Neke od ulica su tako uske da se balkoni smješteni na suprotnim stranama skoro dodiruju! Po nekim legendama, uličice su ovako uske kako bi ljubavnici mogli izmjenjivati poljupce stojeći svaki na svom balkonu! Ovo se posebno odnosi na ulicu Callejon del Beso.

callejon_del_beso_flickr
Callejon del Beso

guanajuato_9_flickr

Muzej mumija u Guanajuatou

Najpoznatija turistička atrakcija Guanajuatoa je muzej mumija Museo de las Momias. U muzeju možete vidjeti 59 mumija koje su prirodno mumificirane na susjednom groblju. U 19. stoljeću, zbog odluke gradskih vlasti da na groblju mogu ležati samo pokojnici za koje se plaća porez, neplatiše su ekshumirane. Mumificirani pokojnici su u 20 stoljeću premješteni u muzej. U prosjeku je svaki stoti pokojnik na ovom groblju bio prirodno mumificiran, što je pravi fenomen.

Od 1988. godine Guanajuato je pod zaštitom UNESCOa. Svi vi koji planirate posjetiti Guanajuato pripremite se i na penjanje nebrojenim stepenicama po obroncima planina između kojih leži grad. U gradu nema semafora ni napornih neonskih reklama. Guanajuato je grad za uživanje u šetnji, atmosferi i životu koji se odvija na njegovim šarnim ulicama i trgovima. I jedno je od vodećih turističkih odredišta u Meksiku!

guanajuato_12_flickr

guanajuato_1_flickr

guanajuato_3_flickr

guanajuato_4_flickr

guanajuato_5_flickr
Katedrala

guanajuato_7_flickr


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila