Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najpoznatiji sveti kipovi na svijetu


Čovjek, bik, lav...

Od pamtivijeka ljudi su štovali bogove. U antici najpoznatiji spomenik u čast bogova bio je Fidijin kip Zeusa u Olimpiji. Tijekom stoljeća sagrađeni su nebrojeni sveti kipovi. Osim drevnih Grka i mnogi su drugi narodi kipovima prikazivali svoje bogove. Kipovi su raznih oblika i veličina. Cilj im je zadiviti vjernike, uliti u njih strahopoštovanje i ojačati vjeru.

Sveti kip Chac Mool

Ako se ikada nađete u Meksiku, uz Acapulco i Mexico City obavezno morate posjetiti i poluotok Yucatan. Naime, na poluotoku je u vremenu prije konkvistadora živio moćan narod Maya. U njihovu glavnom gradu Chichen Itzi nalazi se hram u kojem je, prema mišljenju arheologa, smješten kip boga kiše Chac Moola.

chac_mool_flickr

Kameni kip potječe iz razdoblja između 900. i 1050. godine. Kip leži na leđima s dignutom glavom i nogama savijenim u koljenu. Razlozi prikaza boga u ovom položaju do danas su nepoznanica. Kip na trbuhu drži zdjelu koja je bila namjenjena srcima žrtava ubijenih u religijskim ceremonijama. Ime Chac Mool u doslovnom prijevodu znaći "Kralj Ratnik".

Kip Krista Otkupitelja (O Cristo Redentor)

Svjetski poznati kip Krista Otkupitelja prikazuje Isusa Krista koji raširenim rukama blagoslivlja Rio de Janeiro. Kip Krista naručen je 1921. godine, povodom 100. obljetnice neovisnosti Brazila. Kip, visok tridesetak metara i teži od 700 tona, smjestio se na 709 metara nadmorske visine.

cristo_redentor_flickr

cristo_redentor2_flickr cristo_redentor5_flickr

cristo_redentor4_flickr

Kip se nalazi na planini Corcovado. Do njega vozi planinska željeznica, a potom se treba uspeti preko 220 stuba. U podnožju kipa je kapelica u koju stane 150 ljudi. Zanimljivo je da je ovaj kip napravljen u Francuskoj i prevezen je u Brazil u dijelovima. Svečano je predstavljen svijetu 1931. godine.

Michelangelova Pieta

Michelangelov veličanstven prikaz Djevice Marije koja oplakuje mrtvog Krista držeći njegovo tijelo u rukama, nalazi se u Vatikanu, točnije odmah desno čim uđete u Crkvu svetog Petra. Kopija kipa nalazi se i u Vatikanskim muzejima. Savršeno iz svih kutova, ovo je djelo nadahnulo mnoge umjetnike.

pieta

Original je bio teško oštećen jer ga je jedna osoba pokušala uništiti sjekirom. Pietu je danas moguće vidjeti samo kroz neprobojno staklo. Unatoč tome, snaga i ljepota ovog remek djela su neprocjenjive.

Sfinge iz Gize 

Sfinga je mitološko biće starih Egipćana. Od svih sfinga najpoznatija je ona najveća, sfinga iz Gize. Nalazi se u Egiptu u Dolini Gize na zapadnoj obali Nila, a okrenuta je prema istoku. Sfinga ima maleni hram među šapama. Nevjerovatno je da je ova 20 metara visoka sfinga isklesana iz jednog bloka kamena! Tijelo sfinge koje predstavlja lava je nešto poroznije te je stoga oštećenije od glave. Glava sfinge predstavlja ljudsku glavu.

giza

giza2_flickr

Ovaj veličanstven kip je star čak 4.500 godina. Sfinga je danas u vrlo lošem stanju i na njoj se provodi restauracija. Smatra se da lice predstavlja boga-kralja Khefrena. U jednom je periodu sfinga štovana kao bog sunca Haremakhet. Danas na licu nedostaju nos i brada. U originalnom izdanju sfinga je bila pokrivena vapnom i obojana živim bojama.

Divovski Buda u Leshanu 

Sa svojih 71 metar visine ovo je najveći kip Bude na svijetu. Toliko je visok da je sam nos kipa tri puta veći od čovjeka! Isklesan je u živoj stijeni, u litici planine Emei. Građen je 90 godina, od 713. do 803. godine.

leshan1_flickr

leshan3_flickr leshan2_flickr

leshan4_flickr

Kip je smješten nedaleko grada Leshana u sjeverozapadnoj Kini. Svrha kipa je čuvati mornare i osigurati im sigurnu i mirnu plovidbu na tri rijeke iznad kojih se Buda smjestio. Rijeke su Min Jiang, Dadu He i Quigy Jiang. Kada je sagrađen stajao je na hramu visokom 13 katova koji se urušio. Danas je, na žalost, obrastao bujnom vegetacijom.

Bik Nandi 

U južnoj Indiji, u brdovitoj pokrajini Chamundi pokraj grada Mysorea postoji veliki kip bika, svete životinje Hindusa. Po njihovom je vjerovanju Nandi bik kojeg Šiva jaše. Ime Nandi znači sretan. Po cijeloj Indiji postoji sedam sličnih kipova. Nandi je isklesan od jednog bloka sivog granita. Danas je potpuno crn jer ga štovatelji stoljećima mažu uljima. Uz mazanje svaki posjetitelj ostavlja žrtvu u znak pokore.

nandi

nandi2_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila