Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najimpresivniji ruševni dvorac u Škotskoj


Dvorac Dunnottar u Škotskoj

Dvorac Dunnottar (Dunnottar Castle) nalazi se na litici, nedaleko grada Stonehavena na istočnoj obali Škotske. Od Edinburgha je udaljen dva i pol sata vožnje.

Impresivan dvorac okružen je morem i do njega uz strme litice vodi samo jedan put. Prva je građevina na ovom mjestu izgrađena od strane Pikta, plemena koje je prvobitno nastanjivalo Škotsku. Dvorac Dunnottar je oduvijek imao važnu ulogu u povijesti Škota. Tijekom ratova bio je sklonište mnogima, pa tako i Edwardu I. u ratu za neovisnost Škotske od Engleske Krune. 1297. godine u ovoj je tvrđavi boravio i William Wallace, škotski narodni junak.

dunnottar_castle

dunnottar_castle_1_flickr dunnottar_castle_5_flickr

dunnottar_castle_2

dunnottar_castle_3

Vojska Olivera Cromwella pokušavala je osvojiti tvrđavu kako bi ukrala kraljevski nakit. Trebalo im je punih osam mjeseci da probiju obranu, ali je nakit ipak spašen. Dvorac Dunnottar se nikad nije oporavio od štete koju su mu nanijeli Cromwellovi topovi.

dunnottar_castle_6_flickr

dunnottar_castle_293

U kasnom 17. stoljeću dvorac je korišten kao zatvor za radikalne Presberitarijance (Covenanters), koji su odbili prihvatiti kralja kao njihovog vladara u pitanjima vjere. 1685. godine ("The Killing Times") 167 Covenantera, što žena, što muškaraca, zatočeno je i mučeno na udaljenom kraju dvorca.

dunnottar_castle_294

dunnottar_castle295

Aktivna povijest dvorca završila je kada je posljednji Earl Marischal pogubljen jer je 1715. godine sudjelovao u ustanku Jakobinaca. Tada je vlada prisvojila tvrdjavu i ostavila ju zanemarenom do 1925. godine, kada je Prva Vikontica Cowdray započela obnovu. Većina građevina koje danas postoje datiraju iz 15. i 16. stoljeća. Danas je ova povijesti bogata ruševna srednjovjekovna tvrđava u privatnom vlasništvu, ali je otvorena za javnost.

dunnottar_castle_3_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila