Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Kip slobode - što znate o njemu?


Simbol Novog svijeta

Kip slobode, simbol Novoga svijeta, smjestio se na Otoku slobode ili Liberty Islandu, u njujorškom zaljevu. Kip pozdravlja sve putnike koji brodom dolaze u New York. Amerikanci su dobili ovaj veličanstveni kip od Francuza 1885. godine, povodom proslave 100 godina neovisnosti. Divovska je figura u 350 dijelova brodom otpremljena u New York, i to u 214 sanduka!

Autor statue je Frederic-Auguste Bartholdi. Taj poznati kipar izradio je i kip Marquis Lafayette za New York, koji se danas nalazi na Trgu Union. Unutarnji okvir Kipa slobode projektirao je slavni Gustav Eiffel!

kip_slobode_8
Liberty island

kip_slobode_3

kip_slobode_1
Pogled na Kip slobode i Manhattan, pozdrav putnicima koji dolaze brodom

Što znače šiljci na kruni Kipa slobode?

Kip predstavlja mladu ženu u haljini i ogrtaču, koja u desnoj ruci drži baklju. U lijevoj ruci drži knjigu na kojoj je urezan datum stjecanja američke neovisnosti od Ujedinjenog kraljevstva, "July IV MDCCLXXVI" odnosno 4. srpnja 1776. godine. Djevojka na glavi ima krunu sa sedam šiljaka. Svaki šiljak simbolizira jedno svjetsko more. U kruni se nalazi vidikovac s kojeg pucaju prekrasni pogledi na grad New York i rijeku Hudson. No od napada na Svjetski trgovački centar 2001. godine, više nije dozvoljen pristup vidikovcu. Ispod stopala djevojke nalaze se pokidani okovi koji simboliziraju kraj ropstva.

kip_slobode_6

kip_slobode_5
Datum stjecanja američke neovisnosti od Ujedinjenog kraljevstva

Postolje za kip je u obliku zvijezde i visoko je 46 metara. Napravljeno je od betona i granita. Na postolju se nalazi neoklasicistička loža na kojoj stoji sam Kip slobode. S podnožjem Kip slobode visok je 93 metra i težak 225 tona. Do Kipa slobode može se doći trajektom s Manhattana ili iz New Jerseya. Redovi turista u New Jerseyu puno su kraći od onih u New Yorku.

kip_slobode_7
Postolje kipa u obliku zvijezde i neoklasicistička loža

Kip je restauriran 1983. godine. Najviše je  bio oštećen zbog djelovanja kiše na metal, a voda je na više mjesta prodrla u baklju. Kip slobode danas je simbol Sjedinjenih Američkih Država.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila