Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Vražji toranj, sveta indijanska planina


Neobična planina u Wyomingu

Još je davne 1906. godine predsjednik Theodore Roosevelt proglasio Vražji toranj (Devils Tower) za američki državni spomenik. Bio je to prvi proglašeni državni spomenik u Americi. Neobičnu i po vjerovanju brojnih indijanskih plemena svetu planinu zanimljivom čine i brojne indijanske legende. Danas ovo mjesto posjećuju brojni turisti.

Vražji toranj smjestio se u sjeveroistočnom Wyomingu iznad rijeke Belle Fourche. Gotovo u potpunosti okomite litice ove planine ravnog vrha dramatično se uzdižu 386 metara iznad okolnog i prilično ravnog terena, i to na nadmorskoj visini od 1.558 metara.

devils_tower_2_flickr

devils_tower_1_flickr

devils_tower_5_flickr

Indijanske legende o nastanku planine

Postoje brojne znanstvene teorije o načinu nastanka ovog monolita. No od njih su zanimljivije stare indijanske legende koje kažu da je Veliki Duh uzdigao stijenu kako bi odgovorio na molitve nekoliko djevojaka i tako ih spasio od divovskih medvjeda. Duboke pukotine koje danas vidimo na okomicama stijene stvorile su kandže medvjeda koji su pokušavali doći do djevojaka. Nakon što su djevojke uzdignute na rastućoj stijeni pretvorile su se u zvijezde...

devils_tower_3_flickr devils_tower_7_flickr

devils_tower_6_flickr

Godišnje ovu neobičnu formaciju stijena posjeti oko 400.000 posjetitelja od kojih se mnogi okušaju u nekoj od tradicionalnih tehnika penjanja. Prvi su se penjači uspješno uspeli na vrh planine 1893. godine. Penjanje nije dozvoljeno u lipnju kada nekoliko indijanskih plemena oko ovog, za njih svetog monolita, izvode vjerske rituale.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila