Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Kalifornijske utrke kamenja


Racetrack Playa u Kaliforniji

Neobična plaža ili bolje reći dolina (Racetrack Playa) s vrlo zagonetnim tragovima pomicanja kamenja nalazi se u Kaliforniji. Nitko ne zna kako ili zašto, no i veliko se i malo kamenje u ovoj dolini uspijeva pomaknuti s početne pozicije i samostalno prijeći veliku udaljenost, o čemu svjedoči trag koji ostaje na mjestu kojim je kamen prošao.

Racetrack Playa se smjestila u nešto udaljenijem dijelu Nacionalnog parka Death Valley u Kaliforniji. Neobična dolina u kojoj ne rastu biljke duga je 4,5 i široka 2 kilometra. Leži okružena planinama i stijenama 1130 metara iznad razine mora. Čudesno je ravne površine sa sjevernim krajem samo 4 centimetra višim od južnog.

Dolina je neka vrsta suhog jezera koje se puni plitkim slojem vode u vrijeme jakih kiša. Pod vrućim kalifornijskim suncem voda brzo ispari, a mulj koji preostane ubrzo presuši i ispuca u neobičnim, većinom šesterokutnim oblicima. Kamenje koje se kreće dolinom potječe s planina ili stijena na rubovima doline.

racetrack_4_flickr

racetrack_7_flickr

Pomicanje kamenja znanstvena nepoznanica

Kalifornijska dolina privlači brojne znatiželjnike, kao i znanstvenike. Fenomen kretanja kamenja uočen je prije stotinjak godina, a znanstvenici su ga počeli pratiti 1940. godine. Slično je pomicanje kamenja opaženo na još nekoliko mjesta u Kaliforniji i Nevadi. Za neke se od kamena vjeruje da su se kretali brzinom ljudskog hoda, no u cijelom ovom dugom periodu nitko još nije vidio kamen dok se miče...

Kamenje se, iza sebe ostavljajući trag, kreće po dolini jednom svake dvije do tri godine. Trag koji ostaje iza kamena traje sljedeće tri do četiri godine. Zna se dogoditi i nekoliko potpuno paralelnih tragova od nekoliko kamena koji putuju zajedno. A tragovi nekih od kamena znaju biti duži i od nogometnog igrališta.

racetrack_1_flickr racetrack_2_flickr

racetrack_3_flickr

racetrack_5_flickr

Zašto se kameni samostalno kreću?

Postoje brojne znanstvene teorije koje pokušavaju objasniti događaje u ovoj neobičnoj dolini. Jedna je od teorija da su za geološki fenomen pokretanja kamenja odgovorni vjetrovi u dolini, koji pomiču kamenje u vrijeme kada dolina postaje skliska nakon kiše.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila