Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Fascinantan "Val" u Arizoni


Prirodne ljepote Arizone

Tako zvani Val u državi Arizoni nije poznato turističko odredište kao brojna druga mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama, no neće vas ništa manje oduševiti od poznatijih turističkih mjesta. Ovaj površinom malen, ali izgledom nevjerojatan krajolik formiran je od pješčanih dina koje su se kroz dugi vremenski period pretvorile u stijene.

190 milijuna godina kreirano geološko čudo smjestilo se u sjevernoj Arizoni u blizini granice s Utahom. Na nekim se mjestima u današnjoj stijeni mogu vidjeti i otisci dinosaura. Val u Arizoni je omiljeno odredište brojnih izletnika i ljubitelja dobre fotografije.

val_4_flickr

val_5_flickr
Jedinstveni "The Wave"

val_6_flickr
Unutrašnjost Vala

val_8_flickr
Na dnu Vala

Kako doći do arizonskog Vala?

Val u Arizoni, kompleks valovito oblikovanih i živopisno obojenih stijena nije dostupan automobilom. Da biste posjetili ovu prirodnu ljepotu morate prvo dobiti dozvolu (odobrava se samo 20 dozvola na dan, od čega se 10 može osvojiti preko online lutrije). Zatim morate prehodati pet kilometara kroz slikovit pustinjski krajolik i vrlo često neugodne vremenske uvjete uzrokovane jakim vjetrom i pijeskom koji vam otežavaju hod. No ovaj se napor uistinu isplati!

Izletnička staza počinje 57 kilometara zapadno od grada Page u Arizoni. Kako bi se očuvao prirodni integritet regije ne postoji službena i jasno označena staza do Vala te ga je prilično teško pronaći. No uz dozvolu koja je potrebna za pristup ovom području dobit ćete i upute kako do njega doći. Za prvi je odlazak do neobičnog Vala možda ipak bolje uzeti vođenu turu iz grada Pagea, kako ne bi među brojnim neobičnim stijenama propustili pronaći Val.

stijene_1_flickr
U blizini Vala nalaze se brojne druge neobično oblikovane stijene

stijene_2_flickr

stijene_3_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila