Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Šetnja Alhambrom s Maurima


Kruna nad Granadom

Kako kupiti ulaznicu za Alhambru?

Alhambra je jedan od najposjećnijih
kulturnih odredišta Europe. Svakodnevno
ju okupiraju nebrojeni turisti. Zbog toga
postoje ograničenja u broju turista koji
se puštaju u palaču. Kako vaš posjet
Granadi
ne bi prošao bez obilaska
Alhambre
, najbolje je ranije online
rezervirati i kupiti kartu. Tada ćete dobiti
vrijeme u koje trebate doći kako bi vas
pustili u razgledanje.

Više informacija o ulaznicama, kao i o
radnom vremenu, možete dobiti na
http://bit.ly/op6wIk
Granada, grad u španjolskoj pokrajini Andaluziji, smjestila se na brežuljcima u podnožju Sierra Nevade, na sat vremena vožnje od obale Sredozemnog mora. Bila je posljednje uporište islamske vlasti u Španjolskoj, i središte kalifata sve do 1492. godine, kada su je osvojili katolički redovnici. Velika i jaka dinastija Nasrid posljednja je maurska dinastija koja je vladala Španjolskom. 

Prilikom putovanja u Granadu obavezno morate posjetiti slavnu ostavštinu dinastije Nasrid, veličanstvenu palaču Alhambru, mjesto odakle su vladali brojni maurski kraljevi. Ponosna palača Alhambra smjestila se kao kruna na brežuljku iznad Granade. Gledana iz grada izgleda kao golema tvrđava svijetlih zidova od pečene crvene opeke.

alhambra_6_580

alhambra_3_580

Maurska elegancija

Alhambra, najočuvanija i najslavnija islamska srednjovjekovna palača, građena je u 13. i 14. stoljeću. Ime joj potječe od arapskog naziva al-Qualat al Hambra što znači Crveni dvorac, prema boji cigla od kojih je prva utvrda bila sagrađena. Na toj utvrdi 1238. godine Muhamed I. od dinastije Nasrid, započeo je gradnju velikog kompleksa. Brojni su vladari tijekom svojih vladavina nadograđivali palaču i davali joj svoj osobni pečat. Danas se tu nalaze brojne palače koje su povezane prolazima, hodnicima ili dvorištima. Postoji jako malo podataka o samoj gradnji Alhambre, o troškovima gradnje, arhitektima ili životu koji se za vrijeme dinastije Nasrid odvijao unutar njenih zidina.

Prvi sultan koji je preuzeo sjedište u Alhambri bio je Muhamed IV. Za vrijeme vladavine njegova nasljednika Yusufa I. palača je raskošno dekorirana. Najveći sjaj palača je doživjela za vrijeme vladavine Muhameda V. koji je vladao u dva navrata u 14. stoljeću. Tada je izgrađena Lavlja palača (Dvorana Abecerraja) i Džamija s mirtinim dvorištem (Platio des Arrayanes)

Najslavniji dio Alhambre je Lavlje dvorište, Platio de los Leones, u sredini kojeg se nalazi mramorna fontana okružena lavovima isklesanima od kamena. Od fontane na četiri strane svijeta odlaze kanali koji ulaze u prostorije palače. Te su prostorije obrubljene sa 124 tanka i elegantna stupa od mramora, bjelokosti i cedra. Na zidovima se nalaze popularne obojane pločice azulejosi

lavlja_palaca_alhambra_580
Lavlje dvorište

lavlja_fontana_alhambra_580
Lavlja fontana

Alhambra je podijeljena na tri osnovna dijela, tvrđavu Alcazabu, sagrađenu u vojne svrhe, Medinu i palače. Cijeli kompleks funkcionira kao pravi mali grad. Tu se nalaze i džamije, kupatila, odaje za sluge, štale, radionice i brojni drugi prostori. 

alcazaba_2_580
Tvrđava Alcazaba

Muqarnas arhitektura

Palače su sagrađene od cigle, imaju mramorne stupove i podove. Zidovi i štokovi su ukrašeni pomoću umetnutog drveta, keramike i štukature. Radovi u štukaturi predstavljaju biljne motive i razne natpise. Najljepši se mogu vidjeti u muquarna stalaktit stropovima u predvorju sobe dviju sestara. Soba dvije sestre ili Sala de las dos Hermanas je remek djelo muqarnas arhitekture. 

soba_dviju_sestara_alhambra_580
Soba dvije sestre

dekoracija
Precizno se pazilo na svaki, pa i najmanji detalj

dekoracije_alhambra_580
Bogate dekoracije

Kršćanski tradicionalni stil gradnje

U posljednjoj fazi gradnje, kada su kršćani došli na vlast, sagrađena je palača za Karla V. i crkva svete Marije. Crkva je izgrađena na prethodnoj džamiji. Karlo V. je kao Sveti Rimski Car vladao Austrijom i Mađarskom, dok se u Španjolskoj kratko zadržavao. Jasno se vidi razlika između prilično sumorno dekorirane ozbiljne i tradicionalne Karlove palače i elegantnih maurskih palača. Srećom, Alhambra je nakon kršćanskog preuzimanja ostala neoštećena. Kršćani su ju sačuvali kako bi simbolizirala slom islamskog kraljevstva.

alcazaba_1_580
Gore desno nalazi se palača Karla V.

Vrtovi Alhambre

Vrtovi Alhambre bili su mjesto za odmor velikih muslimanskih kraljeva. Oduzimaju dah zbog velike količine zelenila, posebno stabala mirte i naranča, velike količine cvijeća i brojnih fontana, bazena i kanalića. Alhambra je savršen primjer sklada i ljepote koju svjetlost i voda odražavaju na arhitekturi. Voda, djelujući kao zrcalo, pridonosi osjećaju mirnoće i prozračnosti.

alhambra_2_580

alhambra_4_580

alhambra_5_580


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila