Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Cadiz, grad tornjeva u Andaluziji


Cadiz, grad na poluotoku

Andaluzijska provincija Cadiz smjestila se na sjevernoj strani uskog Gibraltarskog prolaza na obalama Atlanskog oceana i jedan je od gradova u Španjolskoj koje morate posjetiti. S njenih brežuljaka, na kojima se nalaze brojne vjetrenjače, jasno se vidi Afrika. Središte provincije je istoimeni grad za koji se vjeruje da je najstariji kontinuirano naseljen grad u cijeloj jugozapadnoj Europi.

Grad Cadiz je osnovan prije 3000 godina. Osnovali su ga Feničani i dali mu ime Gadir što znači "grad opasan zidinama". Cadiz se smjestio na samom vrhu dugog poluotoka koji je na nekim mjestima jedva nešto širi od autoceste. Poluotok omeđuje veliku i dobro zaštićenu prirodnu luku.

cadiz1_580

cadiz6_580

castillo_de_santa_catalina_580
Castillo de santa Catalina

Starim dijelom grada dominiraju kamene i ciglene zgrade zbijene oko uskih kamenih uličica kojima je pravi užitak šetati i istraživati i pokušati se izgubiti. Zgrade u centru imaju najviše četiri kata. Kamen koji oblaže kuće je izvađen s dna mora te i dalje ima na sebi okamenjene školjke.

uska_ulica_cadiz_580

cadiz3_580

Glavni gradski trg, San Antonio

U Cadizu su i danas vidljivi brojni dokazi stoljetnih prekooceanskih putovanja. Grad ima bogatu pomorsku tradiciju. Bivše palače bogatih trgovaca, danas apartmani, jako su se malo promijenile kroz stoljeća. Najljepše, obojane u ružičastu, krem i žutu boju su smještene na glavnom gradskom trgu, San Antoniu, zajedno s crkvom iz 18. stoljeća čija barokna fasada podsjeća na južnoamerički stil, uvezen, prilagođen i nadograđen andaluzijskim.

Balkoni za dame

Vile i palače imaju balkone s željeznim ogradama izbočenima prema van kako dame u krinolinama ne bi imale problema dok sa svojih balkona promatraju prolaznike. Taj je u 19. stoljeću popularan stil gradnje uvezen iz Havane!

cadiz_4_580

Neki dijelovi Cadiza jako podsjećaju na kubansku metropolu. Brojni trgovi i parkovi imaju palme i drveće koje je doveženo iz španjolskih kolonija. 

Toranj Torre Tavira

Najbolji pogled na grad se pruža s tornja i osmatračnice Torre Tavira koji je nekada bio najviša točka u gradu, 45 metara iznad površine mora.

torre_tavera_cadiz_580
Toranj Torre Tavira

Uspon na toranj je prilično strm, ali pogled koji se s njegovog vrha pruža vam višestruko nagradi uloženi napor. S vrha tornja grad podsjeća više na sjevernoafrički grad, i izgleda kao da je u potpunosti okružen vodom.

cadiz_5_580

cadiz_7_580
Katedrala u Cadizu

pogled_na_cadiz2_580

pogled_na_cadiz_3_580

pogled_na_cadiz_580

Toranj Torre Tavira je jedan od 160 tornjeva koje su koristili lokalci i trgovci kako bi na vrijeme uočili nadolazeće neprijatelje ili kako bi pazili svoje brodove. Danas je u Cadizu preostalo 126 tornjeva.

Camera obscura

Na vrhu tornja Torre Tavira nalazi se jedna od poznatijih europskih camera obscura. Za one koji ne znaju, radi se o prostoriji bez prozora na čijem se stropu nalazi sustav leća i ogledala koji usmjeravaju živu sliku iz raznih dijelova grada i i projiciraju ju na ogromni stol u obliku tanjura na sredini prostorije.

Uz upute vodiča, na tom stolu u stvarnom vremenu pregledate gotovo cijeli grad i njegove najvažnije znamenitosti. To je odlična polazna točka za obilazak Cadiza. Istovremeno se zabavite promatrajući na površini stola malene ljude i automobile koji se kreću ili veš koji se ljulja na vjetru, a zapravo su projekcija slike iz nekog udaljenog dijela grada.

camera_obscura_580

Bogata povijest

Kroz stoljeća su brojni narodi vladali Cadizom i dali svoj pečat njegovom današnjem izgledu kao i mentalitetu ljudi koji danas tamo žive. Za ljude iz Cadiza se smatra da su vrlo društveni i većinom s vrlo dobrim smislom za humor. Cadizom su kroz povijest vladali Kartažani, Rimljani i Vizigoti.

Za vrijeme vladavine Vizigota grad je bio prilično uništen. Od 8. do 13. stoljeća gradom su vladali Mauri pridošli iz Afrike. Neki su dijelovi južne Španjolske ostali pod maurskim utjecajem još sljedeća dva stoljeća. Evo još jednog povijesnog podatka. Cadiz je jedini španjolski grad koji se obranio od Napoleonove invazije u 19. stoljeću. Zato je postao glavni grad Španjolske i tu je čast zadržao kroz kratak period od 1810. do 1812. godine.

U gradskom muzeju Cadiza kriju se brojni predmeti vezani uz burnu gradsku prošlost i brojne osvajače grada. Mogu se vidjeti i kameni sarkofazi Feničana stari 3000 godina.

Danas Španjolci pozdravljaju okupatore i dočekuju ih širom raširenih ruku. Ali samo one koji dolaze na obale Španjolske, izležavaju se na njenim plažama i istražuju njena kulturna bogatstva. I naravno, sve to plaćaju!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila