Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Znate li gdje se nalaze viseće kuće?


Cuenca, španjolski srednjovjekovni grad

Španjolska je prepuna iznenađenja! Svi vi koji zamišljate Španjolsku samo kao turističko odredište u kojem se morate boriti za mjesto pod suncem na nekoj od prenapučenih plaža, piti sangriju dok gledate borbu bikova ili flamenco, jako se varate! Španjolska vam nudi mnogo više! U njoj se kriju brojni spomenici i neprocjenjiva ostavština Rimljana i Maura, brojni srednjovjekovni dvorci, bijela sela skrivena u brdima Andaluzije i života puni gradovi kao što su Barcelona, Madrid i mnogi drugi... Ovaj put ispričati ćemo vam priču o prekrasnom gradu Cuenci.

Cuenca se smjestila između Madrida i Valencije i dojmljiv je primjer srednjovjekovnog grada. Popularno je vikend odredište iz Madrida, a moguće je grad obići i u obliku jednodnevnog izleta. Do Cuence se iz Madrida najbrže dođe vlakom, za 50 minuta. Vožnja autobusom traje nešto duže, oko dva i pol sata.

Cuenca se proteže preko strmog grebena čije padine silaze u duboki kanjon dvije rijeke. Grad je podjeljen na dva odvojena naselja, staro i novo. Ispod grebena razvija se u ravnici novi, moderni grad.

cuenca_10_flickr_teamgeist
Novi dio Cuence

Viseće kuće Cuence

Jedna od turističkih atrakcija Cuence su viseće kuće, Las Casas Colgadas, iz 15. stoljeća. Viseće kuće izgrađene su na samom rubu strme litice i čine Cuencu najdojmljivijim španjolskim gradom. Mnogih od ovih kuća, koje su u prošlosti bile brojne, danas više nema, ali one koje i danas stoje u odličnom su stanju. Drveni balkoni kuća kao da lebde nad dubokim kanjonom rijeke...

Danas se u jednoj od kuća nalazi Muzej španjolske apstraktne umjetnosti (jedan od najboljih muzeja te vrste u Španjolskoj), dok je u drugoj smješten restoran. Najbolji panoramski pogled na viseće kuće imat ćete s mosta Puente de San Pablo. Ovaj most iz 16. stoljeća povezuje stari dio grada sa samostanom svetog Pavla (Monasterio San Pablo), prelazeći preko rijeke Huecar.

cuenca_6_flickr_teamgeist cuenca_5_flickr

cuenca_1_flickr_teamgeist

cuenca_2_flickr_teamgeist

cuenca_12_flickr_teamgeist
Most Puente de San Pablo

cuenca_13_flickr_teamgeist
Samostan svetog Pavla

Katedrala u Cuenci

Na glavnom gradskom trgu (Plaza Mayor) nalazi se gradska vijećnica i gotička katedrala koja je izgrađena na prethodnoj džamiji. Katedrala je dugo građena i uz gotičke posjeduje i renesansne i barokne elemente. Najstariji dijelovi datiraju iz 12. i 13. stoljeća.

plaza_mayor_flickr_teamgeist

cuenca_11_flickr_teamgeist
Katedrala u Cuenci

cuenca_14_flickr_teamgeist
Gradska vijećnica

cuenca_7_flickr_teamgeist

Maurska tvrđava

Najstarija građevina u Cuenci je ruševna maurska tvrđava iz 8. stoljeća, El Castillo. Mauri su naime prvi uvidjeli stratešku prednost tvrđave na velikoj uzvisini... Nakon toga nije dugo trebalo da se oko tvrđave stvori naselje. Tvrđava je bila dom inkvizicije u 16. stoljeću, a uništili su ju francuski vojnici u 19. stoljeću, za vrijeme Španjolskog rata za neovisnost.

Toranj Mangana

I danas je nejasno kada je i tko sagradio toranj Mangana. Toranj je bio prilično oštećen nakon udara groma u 18. stoljeću, kao i u već spomenutom Španjolskom ratu. Obnovljen je tek 1926. godine. Svakih 15 minuta iz tornja odzvanja zvono.

cuenca_15_flickr_teamgeist

Šetnja uskim kamenim srednjovjekovnim ulicama Cuence i iznenadno otkriće brojnih prekrasnih vidikovaca nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Samo jedno ne zaboravite, fotoaparat...

cuenca_16_flickr

cuenca_17_flickr

cuenca_8_flickr_teamgeist

cuenca_9_flickr_teamgeist


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila