Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Jeste li čuli za Avilu u Španjolskoj?


Grad iz bajke

Gradić Avila ili "Ávila de los Caballeros" smjestio se u španjolskoj pokrajini Castilla y León, 1130 metara iznad razine mora. Ovaj utvrđeni grad poznat je po svojim zidinama koje su najsačuvanije srednjovjekovne zidine u cijeloj Španjolskoj. Avila je poznata i po velikom broju crkvenih građevina. U gradu se smjestila katedrala, brojne crkve, svetišta, kapele i samostani. Zanimljivo je da je katedrala uklopljena u gradske zidine.

katedrala2 katedrala

avila_6_flickr

san_vicente_flickr

Srednjovjekovne zidine Avile

Veličanstvene zidine Avile visoke oko 12 metara datiraju iz 11. stoljeća. Kroz njih prolazi devet gradskih vrata. Zidine Avile okružuju stari dio grada i jasno demonstriraju bogatstvo, veliki utjecaj i moć koje je ovaj gradić imao prije par stoljeća. Noću su dva i pol kilometra duge zidine prekrasno osvijetljene. Moguće je hodati po zidinama oko grada, uz naplatu naravno. Ove masovne zidine su ukrašene s čak 90 kamenih tornjeva.

avila_1_flickr

avila_4_flickr

avila_8_flickr

avila_9_flickr puerto_castilla_flickr

avila_7_flickr

puerta_de_santa_teresa

puerta_del_alcazar

Festival svete Tereze u Avili

Svakog se listopada u Avili odvija Festival svete Tereze (Fiestas de Santa Teresa), svetice karmeličanke koja se rodila i živjela u ovom mjestu. Svete Tereza živjela je u 16. stoljeću, a imala je brojne vizije i ekstatična vjerska iskustva. Poznata je po svojim pjesmama koje su posvećene Isusu. Festival svete Tereze je cjelomjesečna proslava uz brojne koncerte, borbe bikova, i razne kulturne i vjerske događaje na raznim mjestima u gradu.

Slastice i kolači Avile

Svjetski je poznata činjenica da u Avili možete kušati odlične kolače i slatkiše koje proizvode časne sestre iz nekoliko gradskih samostana. Ovi odlični slatkiši prodaju se u brojnim gradskim trgovinama i suvenirnicama. Od nešto konkretnije hrane poznata je teletina, janjetina i svinjetina koju u Avili pripremaju na jedinstven način.

avila2_flickr

Najbolji način za posjetiti Avilu je jednodnevni izlet iz Madrida. Postoje brojne agencije u Madridu koje vam to i omogućuju.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila