Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Veličanstveni gradovi i sela na stijeni


Strme litice i prekrasni vidici

Nevjerovatna je činjenica da su neki od najljepših svjetskih gradova i najšarmantnijih sela izgrađeni na velikim stijenama. Pogled koji se pruža iz kuća na stijeni u daljinu mora biti veličanstven! Zamišljam to dok gledam u susjednu zgradu... Samo jedan pogled na ovakav grad ostavit će vas bez daha... Izabrali smo pet neodoljivih gradova na stijeni!

Ronda u Španjolskoj

Grad Ronda u Španjolskoj provinciji Malagi, smjestio se u planinama na nadmorskoj visini od 760 metara. Grad je poznat jer su u njemu započele popularne španjolske borbe s bikovima! Kroz grad, odnosno između visokih sijena, u kanjonu El Tajo, teče rijeka Guadalevin, dijeleći grad na dva dijela. Preko dubokog kanjona vode tri veličanstvena mosta. Arhitektura grada pokazuje utjecaj nekadašnje vladavine Rimljana i Maura u ovom dijelu Španjolske.

ronda1

ronda2 ronda3

Positano u Italiji

Jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Italiji upravo je maleni grad Positano, nekadašnje malo ribarsko selo. Zahvaljujući razvoju turizma ovaj je grad procvjetao u 20. stoljeću. I dalje se u gradu mogu naći stare srednjovjekovne građevine koje izgledaju kao da su isklesane u stijeni jedna iznad druge! Na dnu strme nizbrdice smjestila se prekrasna plaža.

positano1

positano2

Bonifacio na Korzici

Grad Bonifacio smjestio se na dugačkoj stijeni 70 metara iznad mora. Njegove obrambene zidine, kuće i kule izgledaju kao da se nadvijaju nad pjenušavo more u dnu litica. More je dobrano podrovalo visoku stijenu te se doima kao da kuće stoje same nad otvorenim prostorom! Bonifacio se smjestio na južnom kraju otoka Korzike. Veličanstven je prizor s mora i s kopna!

bonifacio2 bonifacio3

bonifacio1

Rocamadour u Francuskoj

Slikovito selo Rocamadour smjestilo se u jugozapadnoj Francuskoj iznad rijeke Alzou. Na visokoj se litici iznad rijeke kamene građevine nižu jedna iznad druge. Kod posjete ovom selu morate se pripremiti za beskrajno puno stepenica... Njima se uspinje do crkve koja se smjestila na vrhu, iznad ostalih građevina. Selo Rocamadour datira iz 12. stoljeća. Danas je popularno odredište brojnih turista i hodočasnika.

rocamadour1 rocamadour2

rocamadour3

Santorini u Grčkoj

Tko od vas nije već uzdahnuo prilikom pogleda na slike Santorinija... Zamišljam ispijanje jutarnje kave na terasi ispred bijele kućice s pogledom u beskrajno more... Santorini je otok vulkanskog porijekla. Iz gradova Fira i Oia pružaju se veličanstveni pogledi na plavetnilo i jedne od najljepših i najromantičnijih zalazaka sunca. U Firai naći ćete ulice popločane bijelim kamenom i prepune trgovina, restorana, kafića i hotela. I pogled s 400 metara visoke litice... Grad Oia smjestio se na najvišoj točci otoka. Prekrasan je kotrast između njegovih bijelih zidina i tamne vulkanske stijene.

santorini2 santorini3

santorini1

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila