Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Trier, najstariji njemački grad


Što posjetiti u Trieru?

Najstariji grad u Njemačkoj smjestio se na obalama rijeke Moselle u blizini granice s Francuskom i Luksemburgom. Trier, grad osnovan u 16. stoljeću prije Krista, izrazito je bogate povijesti o čemu svjedoče brojne dobro očuvane građevine iz vremena Rimskog Carstva.

Ako nemate mogućnost provesti par dana u ovom povijesnom gradu isplati se posjetiti ga u obliku jednodnevnog izleta iz okolnih njemačkih gradova. Unatoč populaciji od nešto više od 100.000 stanovnika Trier i dalje ostavlja dojam malog grada kojeg je najljepše upoznati pješice. Koje su glavne turističke atrakcije u Trieru i zašto je ovaj grad poznat među turistima i hodočasnicima saznajte u našem tekstu.

Stari grad Trier

Hauptmarkt je glavni gradski trg u Trieru, i jedan od najljepših trgova u Njemačkoj. Oko njega su se smjestile glavne znamenitosti Triera.

hauptmarkt_1_flickr

hauptmarkt_2_flickr

hauptmarkt_3_flickr

Porta Nigra, stara gradska vrata

Zaštitni znak grada Triera i jedna od njegovih glavnih turističkih atrakcija su najbolje očuvana starorimska gradska vrata na svijetu, Porta Nigra, izgrađena u 2. stoljeću. Izgrađena su od velikih kvadratnih kamenih blokova koji pojedinačno teže i do šest tona, i to bez upotrebe cementa.

porta_nigra_1_flickr

porta_nigra_2_flickr

Rimski most u Trieru 

Preko rijeke Moselle vodi kameni Rimski most (Romebrucke), najstariji most u Njemačkoj koji je izgrađen u 2. stoljeću.

rimski_most_1_flickr_by_crossey

Amfiteatar u Trieru

Neobičan amfiteatar u Trieru bio je uklopljen u zidine koje su u vrijeme Rimskog Carstva štitile grad, i služio je kao još jedna gradska vrata. Izgrađen je oko 100. godine i mogao je primiti 18.000 posjetitelja. U srednjem je vijeku korišten kao kamenolom. Danas se na ovom mjestu održavaju razni koncerti i festivali kroz godinu.

amfiteatar_1_flickr

Rimske terme u Trieru

Impresivni ostaci starih rimskih termi iz 4. stoljeća u Trieru (Carske kupke ili Kaiserthermen) i danas svjedoče o činjenici da su bile treće po veličini terme u Rimskom Carstvu.

kaiserthermen_1_flickr

Katedrala svetog Petra u Trieru

Triersku katedralu svetog Petra, zaštitnika grada, dao je izgraditi car Konstantin. Ovo je najstarija crkva u Njemačkoj. U ovoj se prekrasnoj katedrali danas čuva odjeća koju je Isus Krist nosio u zadnjim satima svoga života. To je i jedan od razloga zašto brojni hodočasnici dolaze u Trier.

katedrala_1_flickr_by_jim_easterbrook

Bazilika cara Konstantina

Bazilika cara Konstantina, Aula Palatina, u dalekoj prošlosti prijestolna dvorana cara Konstantina i drugih rimskih careva, danas je pretvorena u protestantsku crkvu. Izgrađena je oko 310. godine, u vrijeme kada je Trier bio drugi po važnosti grad u Rimskom Carstvu. U to je vrijeme dvorana u bazilici bila jedna od najvećih na svijetu.

bazilika_1_flickr_by_imanh

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila